fbpx

Itt az alulról építhető és a tetőkhöz is igazítható raktár

Írta: Transpack-2024/III. lapszám cikke - 2024 július 08.

A VÁLLALATOK EGYRE NAGYOBB IDŐNYOMÁS ALATT ÁLLNAK, VAGY A RAKTÁRKAPACITÁSUK HATÁRAIT FESZEGETIK. MI A MEGOLDÁS?

A PowerCube egy automatizált kompakt tárolórendszer, különösen kis alkatrészek és darabáru tárolására és komissiózására. A moduláris állványrendszerben a tárolóládákat az akár 12 m magasan, függőleges csatornákban egymás fölött tárolhatók. Ez a magasság kifejezetten helytakarékos tárolást tesz lehetővé, pláne kis alapterületen. A tárolóládák be- és kitárolását speciálisan erre a célra kifejlesztett szatellitkocsik végzik, amelyek automatizáltan mozognak az állványrendszeren belül. Ennek az elvnek köszönhetően legnagyobb előnye (más kompakt tárolórendszerekkel szemben), hogy a raktár rugalmasan felfelé építhető, és egyedi tetőformákhoz is igazítható.

Az első Jungheinrich PowerCube Svájcba került
A svájci Aargau kantonban található Mellingenben működő elektromos és világítástechnikai kereskedő M. Schönenberger AG vállalat automata tárolórendszerrel kívánta bővíteni intralogisztikáját, és az alulról tölthető PowerCube-ra esett a választása. Ma már több mint 18 000 tárolóhellyel, mindössze 400 m2 alapterületen végzi a rendszer az óránkénti 150 ki- és betárolást.
A Schönenberger vállalat az eddig kézzel szervezett komissiózásával nem tudta kezelni azt a növekedést, amire a következő években számít. A jelenleg használt raktár elérte a kapacitásának határait, és nem bővíthető; egy külső raktár bérlése pedig túl nagy költséggel járna. A cég egy 10,4 méteres tárolási magasságú, automatizált kompakt tárolórendszert rendelt, amiben a tárolóládák 25 szinten kerülnek raktározásra egymás fölött, a ládák teherbírása pedig 50 kg egyenként.

jungheinrich automata
A tárolóládák be- és kitárolását speciálisan erre a célra kifejlesztett szatellitkocsik végzik

Ez lenne a válasz az intralogisztika jelenlegi kihívására?

A vállalatok egyre nagyobb időnyomás alatt állnak, vagy raktárkapacitásuk határait feszegetik. A PowerCube tökéletes megoldás arra, hogy ilyen körülmények között jelentősen növelje a raktár hatékonyságát, és ezáltal a vállalat versenyképességét. A kompakt kialakítás miatt megváltozik a hely és az idő is a raktárban, ideális lehet az automatizálást tervező ügyfeleknek vagy az e-kereskedelem kiszolgálására akár önálló megoldásként, akár a széles folyosós raktárak kiegészítéseként, akár egy komplex automatizált rendszer központi elemeként.

Jungheinrich PowerCube egy automatizált kompakt tárolórendszer, különösen kis alkatrészek és darabáru tárolására és komissiózására

A tetőszerkezethez is igazodik az egyedi térkihasználása

A tárolók rendkívül kompakt, függőleges elrendezésének köszönhetően ez a megoldás jobban kihasználja a tárolóhelyet, és négyszer nagyobb tárolási sűrűséget ér el, mint egy hagyományos polcrendszer. Az akár 12 m-es rendszermagassággal kategóriájának legmagasabb kompakt tárolórendszere. Ezáltal a raktárban olyan hely keletkezik, amely a választék bővítésére vagy más célokra használható fel. Az automatikus kompakt tárolórendszer normál ipari padlón állítható fel költséges utómunka – például lemarás és csiszolás – nélkül, ezért könnyen integrálható a meglévő raktárakba. Mivel a szatellitkocsik a tárolók alatt mozognak, ez a rendszer könnyen bővíthető felfelé, és különböző épületszerkezetekhez is igazítható. Sőt, akár egyedileg tervezett szállítórendszerhez is csatlakoztatható.

A rendszer szatellitkocsijainak maximális sebessége 4 m/s, gyorsulása pedig akár 2 m/s²-ot is eléri. Egyszerre két, egyenként 50 kg teherbírású tárolóládát tudnak szállítani, de emellett a szatellitkocsik az állványrendszer szintjeiben automatikusan mozognak. A szatellitkocsik méretezhetősége miatt a teljesítménye rugalmasan beállítható a növekvő kereslet vagy a termékválaszték bővülése esetén. A nagy teljesítményű lítiumion akkumulátoroknak köszönhetően, amelyek üzemeltetés közben a munkaállomásokon köztes töltéssel tölthetőek, a szatellitkocsik a nap 24 órájában, leállás nélkül alkalmazhatóak.

A szatellitkocsik lítiumion akkumulátorának alacsony a hőtermelése, így a tárolórendszerben uralkodó környezeti hőmérsékletet sem növelik. További előnye az alulról tölthető rendszernek, hogy a karbantartási munkálatokhoz a talajszinten kivehetőek a szatellitkocsik, ezért nincs szükség karbantartási emelvényre (a piacon elérhető eddigi rendszerekkel ellentétben).

És ha még nem lenne elég, ezt is a Jungheinrichnél tanultuk: Termeléslogisztika automatizálása SOTO robotokkal

Jungheinrich automata raktár
A szatellitkocsik méretezhetősége miatt a teljesítménye rugalmasan beállítható a növekvő kereslet vagy a termékválaszték bővülése esetén.

Összeállította: Sándor Ildikó