fbpx

Vége, az Auchanban többé nem téphetsz le műanyag zacskót

Írta: Kohout Zoltán - 2022 április 25.

Április 20-ától nincs több egyszer használatos, megfelelő szelektív visszagyűjtés nélkül környezetterhelő műanyag zacskó.

csomagolás

Nagyot lépett a francia multi: az Auchan a zöldség, gyümölcs és a péksütemény csomagolására használt „egyszerműanyagokat” kizárta az áruházaiban – adta tovább a bejelentést az RTL Klub. A gurigáról letéphető nejlonok helyett különböző környezetbarát csomagolóeszközökbe tehetjük az árut, amivel évi 172 tonna műanyaghulladéktól kíméljük meg a környezetünket. Az Auchan vásárlói egyébként eddig is választhattak nejlon helyett környezetbarát csomagolóeszközöket, az újdonság az, hogy mától csak ezek maradnak forgalomban. A zöldséget és gyümölcsöt környezetbarát zacskóban, hat termék tárolására is alkalmas zöldség-gyümölcs táskában, illetve mosható, praktikusan összetekerhető ReTasakokban vihetjük haza. A péksüteményekhez pedig biopamut zsákokat használhatunk, amelyek otthoni tárolásra is alkalmasak. Ezeket szintén ki lehet mosni, és egy következő alkalommal újra fel lehet használni a vásárlásnál. A textilzsákon kívül egyszer használatos, ám teljes egészében újrahasznosítható, illetve lebomló papírból készült zacskóba is tehetjük a pékárut.

Az Auchan törekvései szerencsére nem példátlanok: például a Tesco sajátmárkás zöldség-gyümölcs termékei kizárólag lédig kiszerelésben vagy 100 százalékban újrahasznosítható csomagolásban kaphatók. A cég 2025-re minden sajátmárkás termékének csomagolását teljes mértékben újrahasznosíthatóvá teszi.