fbpx

Egyszer használatos műanyagtörvény hatása a vendéglátásra

Írta: Csomor Zsolt - 2021 november 04.

A júliusban életbe lépett, az egyszer használatos műanyag eszközök korlátozását szabályozó kormányrendelet bevezetése is kihívások elé állította a vendéglátást. Az Indepack Kft. közel 13000 ügyfele között készített felmérést arról, milyen üzleti döntésekre késztették a felmerülő nehézségek a szakma.

 

Ha nem is ugrásszerű, de egyre többen választják a környezetbarát mgoldást

Az Indepack Kft. – ahogy 2019-ben és 2020-ban – idén is kérdőívvel fordult a vendéglátóipari cégekhez, hogy felmérje csomagolóeszköz-használatukat.

 

alma gyümölcs műanyag zacskó karóra
Kép forrása: Sander Koning

 

A megkérdezettek válaszaiból kiderül, hogy jelenleg a cégek negyede (24%-a) már kizárólag lebomló csomagolóeszközt használ. 38%-uk a hagyományos műanyag eszközöket részesíti előnyben és ugyancsak 38% használja mindkét típust. Az elmúlt 3 év trendje azt mutatja, hogy a lebomló anyagú csomagolóeszközök használata folyamatosan nő, de a hatályba lépett kormányrendelet hatására nem ugrott meg kimagaslóan.

A kérdésre, hogy a kormányrendelet hatására cserélte-e le eszközeit lebomlóra, a válaszadók 27%-a nyilatkozta szerint az eszközeit nem érintette a szabályozás. A fedelezhető műanyag elviteles dobozok és a habdobozok egy része ugyanis nem esett a törvényi szabályozás alá. Az összes válaszadók 40%-a nem cseréli le eszközeit, amíg nem kötelező, mert a lebomló sokkal drágább, mint a hagyományos műanyag, amit a vendégei nem fizetnének megolvasható a Trade Magazin oldalán.

A válaszadók 29%-a eleget tett a törvényi szabályozásnak és a keverőpálcákat, szívószálakat, evőeszközöket, valamint műanyag tányérokat lebomlóra/komposztálhatóra cserélte. A tartós, valamint visszaváltató csomagolóeszközökre való átállás továbbra is alacsony értéket mutat. A válaszadók csupán 6%-a választotta ezt a megoldást.