fbpx

Számolni kell a műanyag italpalackok elkülönített gyűjtését

Írta: Csomor Zsolt - 2021 november 03.

Megjelent az Európai Unió Hivatalos Lapjában és az EUR-Lex.eu oldalon az Európai Bizottság (EU) 2021/1752 végrehajtási határozata az egyszer használatos műanyag italpalackokból keletkezett hulladékok elkülönített gyűjtésével kapcsolatos adatok kiszámítására, ellenőrzésére és jelentésére vonatkozó szabályokról.

 

műanyag palack ásványvíz polc

 

A kötelező minimum elkülönített gyűjtési arány tovább emelkedik

Az egyes műanyag termékek környezetre gyakorolt hatásának csökkentéséről szóló 2019/904/EU irányelv előírja a tagállamok számára többek között az egyszer használatos műanyag italpalackok 77 százalékának – 2025-re pedig 90 százalékának – elkülönített gyűjtését. A cél elérése érdekében a tagállamok többek között betétdíjas rendszert alakíthatnak ki, valamint a vonatkozó kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerekhez meghatározhatnak elkülönített gyűjtésre vonatkozó célértékeket.

2022-től a tagállamoknak, mint az elkülönített gyűjtési cél vetítési alapjáról, évente jelenteni kell az Unió felé a forgalomba hozott egyszer használatos műanyag italpalackok tömegéről, valamint az elkülönített gyűjtésről is – olvasható a dontwasteit oldalon. A vegyes települési hulladékból kiválogatott palackok, mint nem elkülönítetten gyűjtöttek, nem számíthatók bele a mennyiségekbe.

Amennyiben a belföldön értékesített italpalackok jelentős kivitele, behozatala vagy egyéb EU-n belüli mozgása van – például Svédországban vagy Luxemburgban, ahol az értékesített egyszer használatos műanyag palackos italok jelentős része a szomszédos országokba kerül –, ez a tömeg kiigazítható ezekkel a mozgásokkal. Azonban ehhez a gazdasági társaságok által behozott és külön az általuk más tagállamokból beszerzett italpalackokról is jelenteni kell.

Az irányelv és a végrehajtási határozat tervezete alapján az elkülönített gyűjtési kötelezettséget átültető, az egyes műanyag termékek környezetre gyakorolt hatásának csökkentéséről szóló 349/2021. (VI. 22.) Korm. rendelet a hazai, egyszer használatos műanyag italpalackok forgalomba hozói és az italpalack hulladékok gyűjtői részére 2022-től nyilvántartás vezetési és éves adatszolgáltatási kötelezettséget ír elő. Mivel a svéd és luxemburgi példa Magyarországra valószínűleg nem áll, bár az adatszolgáltatás formátuma nem ismert, feltételezhető, hogy az exportált palackokról nem kell majd jelenteni.