Számolni kell a műanyag italpalackok elkülönített gyűjtését

Megjelent az Európai Unió Hivatalos Lapjában és az EUR-Lex.eu oldalon az Európai Bizottság (EU) 2021/1752 végrehajtási határozata az egyszer használatos műanyag italpalackokból keletkezett hulladékok elkülönített gyűjtésével kapcsolatos adatok kiszámítására, ellenőrzésére és jelentésére vonatkozó szabályokról.

 

műanyag palack ásványvíz polc

 

A kötelező minimum elkülönített gyűjtési arány tovább emelkedik

Az egyes műanyag termékek környezetre gyakorolt hatásának csökkentéséről szóló 2019/904/EU irányelv előírja a tagállamok számára többek között az egyszer használatos műanyag italpalackok 77 százalékának – 2025-re pedig 90 százalékának – elkülönített gyűjtését. A cél elérése érdekében a tagállamok többek között betétdíjas rendszert alakíthatnak ki, valamint a vonatkozó kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerekhez meghatározhatnak elkülönített gyűjtésre vonatkozó célértékeket.

2022-től a tagállamoknak, mint az elkülönített gyűjtési cél vetítési alapjáról, évente jelenteni kell az Unió felé a forgalomba hozott egyszer használatos műanyag italpalackok tömegéről, valamint az elkülönített gyűjtésről is – olvasható a dontwasteit oldalon. A vegyes települési hulladékból kiválogatott palackok, mint nem elkülönítetten gyűjtöttek, nem számíthatók bele a mennyiségekbe.

Amennyiben a belföldön értékesített italpalackok jelentős kivitele, behozatala vagy egyéb EU-n belüli mozgása van – például Svédországban vagy Luxemburgban, ahol az értékesített egyszer használatos műanyag palackos italok jelentős része a szomszédos országokba kerül –, ez a tömeg kiigazítható ezekkel a mozgásokkal. Azonban ehhez a gazdasági társaságok által behozott és külön az általuk más tagállamokból beszerzett italpalackokról is jelenteni kell.

Az irányelv és a végrehajtási határozat tervezete alapján az elkülönített gyűjtési kötelezettséget átültető, az egyes műanyag termékek környezetre gyakorolt hatásának csökkentéséről szóló 349/2021. (VI. 22.) Korm. rendelet a hazai, egyszer használatos műanyag italpalackok forgalomba hozói és az italpalack hulladékok gyűjtői részére 2022-től nyilvántartás vezetési és éves adatszolgáltatási kötelezettséget ír elő. Mivel a svéd és luxemburgi példa Magyarországra valószínűleg nem áll, bár az adatszolgáltatás formátuma nem ismert, feltételezhető, hogy az exportált palackokról nem kell majd jelenteni.

 

betétdíj rendszer csomagolás elkülönített gyűjtés fenntarthatóság hulladékgazdálkodás italpalack környezetvédelem műanyag
.
.