fbpx

Menetel a McDonald’s a műanyagmentes csomagolás felé

Írta: Csomor Zsolt - 2020 november 26.

A McDonald’s Brüsszelben jelentette be átfogó hulladékcsökkentési programjának elindítását. Ennek keretében a műanyag csomagolóanyagok kiváltására, illetve csökkentésére, valamint a csomagolók újrahasznosíthatóságának javítására irányuló lépéseket kezdeményez Európa-szerte.

 

McDonald's

 

A csomagolóanyagok 88 százaléka már most rost alapú

Európában a McDonald’s által felhasznált csomagolóanyagok 88 százaléka már jelenleg is rost alapú, aminek 100 százaléka megújuló, újrahasznosított vagy fenntartható forrásokból származik.

A most bejelentett intézkedések további fontos lépések abban az irányban, hogy a vállalat teljes mértékben kizárja működéséből a műanyag csomagolóanyagok használatát – olvasható a Világgazdaság oldalán. A McFlurry csomagolásának átalakításával – vagyis azzal, hogy többé nem lesz szükség a különálló műanyag tetőre – például évente több mint 1200 tonna műanyag takarítható meg.

 

Tesztek Európa-szerte

Európában a McDonald’s több éttermében teszteli a műanyagmentes, papírból, illetve fából készült McFlurry kanalakat, valamint a fogyasztói visszajelzések alapján továbbfejlesztett, 100 százalékban újrafelhasználható anyagokból készülő papírszívószálat. A tesztek célja, hogy az alternatívák finomhangolásához és az azokkal kapcsolatos döntésekhez közvetlenül a vendégektől érkezzen, a gyakorlati használat során szerzett tapasztalatokon alapuló visszajelzés.

 

Még több újrahasznosítás

A vállalat számos kezdeményezést indított annak érdekében, hogy a csomagolásait könnyebben hasznosíthatóvá tegye. Ezen a területen a magyarországi hálózat évek óta az élen jár: a vállalat aktívan figyeli a globális kezdeményezéseket, és igyekszik az elsők között bevezetni a jól működő gyakorlatokat. Így történt ez a már évek óta használatban lévő, hazai fejlesztésű papír salátásdobozok, vagy most, az új McFlurry csomagolás bevezetésével.

A hulladékgyűjtés több mint 20 éve szelektíven zajlik minden hazai McDonald’s egységben. Az éttermekben a konyhai és a vendégtérben keletkezett hulladékok szelektálása 100 százalékban megvalósul: a McDonald’s több mint 80 százalékban hasznosítja a keletkezett hulladékot.

Kép forrása: McDonald’s