fbpx

Sokan várják a betétdíjas csomagolást

Írta: Csomor Zsolt - 2020 szeptember 28.

A betétdíjas üvegvisszaváltási rendszer bevezetésének lehetőségéről szóló kutatás eredmény szerint a megkérdezettek jelentős része a visszaváltó automaták elhelyezését támogatja, melyeket elsősorban nagyáruházakban látnának szívesen.

 

 

Először az üveget és a fémet válthatjuk vissza

Cél, hogy minél nagyobb arányban visszaválthatók legyenek a különböző csomagolóanyagok. A tervek szerint 2021 végén, 2022 elején indul el a rendszer Magyarországon, ismertette Boros Anita, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára a veszprémi Pannon Egyetem kutatásának eredményeit bemutató rendezvényen. Először az üveg és fém csomagolóanyagokat teszik visszaválthatóvá, később más anyagokat is, mint például a kozmetikai termékek csomagolásait. Települési hulladékpontokat szándékoznak létre hozni, a hulladékudvarok számát növelni, az illegális hulladéklerakást pedig mérsékelni.

 

Az sem mindegy, mennyit kapunk érte

Az üvegvisszaváltó rendszer kialakítását célzó kérdőíves felmérés szerint a polgárok 85 százaléka összegyűjtené a palackokat, olvasható az MTI hírében. Németországban 2003 óta működik az üvegvisszaváltó rendszer, a csomagolóanyag 98 százalékát gyűjtik vissza.

Az üvegvisszaváltással kapcsolatos kérdőívet mintegy 20 ezer ember töltötte ki, s 91 százalékuk számára kiemelten fontos a környezetvédelem – ismertette a kutatás eredményeit Kurdi Róbert, a Pannon Egyetem kancellárhelyettese. A megkérdezettek 66 százaléka alkalmanként összegyűjti az üveghulladékot, 40 százalékuk készpénzben szeretné visszakapni a betétdíjat. 33 százalékuk 10 és 20 forint közti összegért is visszavinné az üveget, a többiek ennél több pénzért.

Ebből az következik, hogy a rendszer sikeressége nagyban függ majd a betétdíj összegétől.