fbpx

Innovatív, költséghatékony papíralapú csomagolóanyag és csomagolóeszközök fejlesztése

Írta: Szerkesztőség - 2020 szeptember 28.

A CLB Packaging Kft-nél Dobronyi Tamás projektvezető irányításával a papíralapú csomagolóanyag és csomagolóeszközök fejlesztését fejlesztették tovább. A projekt előtt olyan feladatok álltak, mint alkalmassá tenni a papíripari rostokat a megnövekedett szilárdsági, nyomtathatósági követelményeknek, egységesebb lapszerkezet kialakítással, megnövelni ez által a gyártási kapacitást, költséghatékonyabbá tenni a termék előállítást, csomagolóeszközként való felhasználás során rugalmasan reagálni a piac váltakozó igényeire.

 

 

Ennek érdekében a kutatómunka közvetlen célkitűzése volt többek között, hogy a nano-rétegképzéses eljárás során a rostfelületek kötési potenciálja jelentős mértékben növekedjen, ami a késztermék szilárdsági és nyomtathatósági tulajdonságait elősegíti, megnövelve a rostok életciklusát. Mivel a molekuláris adszorpció során a nedves szilárdság megnövekedik, gyorsabban víztelenedik, és ez a meglévő technikai berendezések gyorsabb üzemelését teszi lehetővé, kisebb szárítási kapacitás mellett ezáltal termelékenyebb lehet a gyártósor.

A projekt során egyértelművé vált, hogy az irányított nanoméretű felületi módosítás több funkció-esztétika, fizikai-kémiai tulajdonságok-egyidejű megjelenését teszi lehetővé, gyorsan reagálva a piac igényeihez.

A kutatási jegyzőkönyve, és a fejlesztés részletes bemutatása itt érhető el, a cég korábbi cikkeiről pedig itt írtunk.

Forrás: CLB Packaging