Az utolsó…

Írta: Transpack-2020/V. lapszám cikke - 2020 november 14.

Könnyen megjegyezhető gúnynevet kapott az egyszer-egyszer használatos műanyagok korlátozásáról vagy tilalmáról szóló uniós irányelv. Tytti Peltonen, a Metsä Group vállalati ügyekért felelős alelnöke Brüsszelben segít eligazodni az új jogszabályokban.

Évtizedek óta erősítik az útközbeni étkezési és ivási szokást az egyszer használatos műanyagok. Most mégis „leprás” lett ez a praktikus anyag, amely állítólag kellemesebbé teszi az életünket. Az Európai Parlament 560 képviselőjének elsöprő többsége arra szavazott, hogy az EU országaiban korlátozzák vagy tiltsák meg az egyszer használatos műanyag termékek széles körét.

A tiltott tárgyak közé tartoznak a vattapálcikák, a szívószálak, a tányérok és evőeszközök, az italkeverő pálcák, a lufipálcák és az oxidatív úton lebomló (széteső) műanyagok. Műanyaggal bevont ételtartókra és csészékre is érvényesek a korlátozások.

Az irányelv 2021 nyarán lép hatályba. A tagállamok már azon munkálkodnak, hogyan lehetne az irányelvet a nemzeti jogban alkalmazni.

Tytti Peltonen tíz éve dolgozik Brüsszelben, jelenleg a Metsä Group vállalati ügyekért felelős alelnöke. Egyetért azzal, hogy fontos mérföldkő az EU egyszer használatos műanyagokkal kapcsolatos álláspontja, amely elsősorban az élelmiszer-csomagolási szegmensre vonatkozik. A világ műanyag szükségletének mintegy negyedét a csomagolás teszi ki.

 

 

Az iparnak előre kell terveznie

Az irányelvet azért hozták létre, hogy megvédjék az óceánokat és azok partjait a műanyag hulladékoktól.
Jelen formájában azonban nem egyszerű az egyszer használatos műanyagok meghatározása. Még mindig sok a megválaszolatlan kérdés. Például: hogyan kezeljék a rostalapú anyagokat, így a papírt és a kartont akkor, ha műanyaggal vannak bevonva?

„A bizonytalanság kihat a termékfejlesztésre” – mondja Tytti Peltonen. Az iparnak bizonytalanságban kell kezdenie a jövő tervezését. Várhatóan a közeljövőben nyújt további tájékoztatást az Európai Bizottság arról, hogyan kell kezelni az irányelv szerinti különféleanyagokat.

„Nem tesz különbséget a jogszabály a teljes egészében műanyagból készült termékek és a műanyag bevonattal ellátott rostalapú termékek, például a kartonok között. A szigorú korlátozások helyett azokat az intézkedéseket kell előnyben részesíteni, amelyek a műanyagok használatának csökkenéséhez vezetnek. Ez pozitív üzenet lenne, és innovatív ötletekre ösztönözné a csomagolóanyagok fejlesztését.”

A jövő termékei

Az EU nem egyedül küzd az eldobás kultúrája ellen. India például 2020 folyamán országos tilalmat fog bevezetni a műanyag evőeszközökre. Delhiben már bevezették a tilalmat.

Ausztrália kijelentette, hogy 2025re az országban minden csomagolás újrahasznosítható és újrafelhasználható lesz. Franciaország is tervezi végrehajtani a műanyag poharak és tányérok tilalmát.

„A jövő termékeinek anyagtól függetlenül fenntartható, megújuló nyersanyagokból kell készülniük, és újrahasznosíthatónak vagy újrafelhasználhatónak kell lenniük.”

 

Forrás: Metsä Board Magazine 2020
Szöveg: Anna Gustafsson
Fotó: Shutterstock
Fordította: LUPE Magazin