fbpx

Intralogisztika napjainkban –SSI SCHÄFER szakmai nap

Írta: Transpack-2021/VI. lapszám cikke - 2021 december 21.

November 4-én megrendezésre került az SSI SCHÄFER rendhagyó, zártkörű szakmai napja, amelynek a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Anyagmozgatási és Logisztikai Rendszerek Tanszék frissen felújított logisztikai laborja adott otthont.

 

Think Tomorrow a gyakorlatban is

A járvány utáni (és előtti) zárások árnyékában újra személyes kapcsolatba lehetett kerülni agilis szakemberekkel. Jó érzés volt egy valódi kávé és szendvics mellett elemezni intralogisztikai feladatokat, kihívásokat, amelyekkel a mindennapok gyakorlatában találkozunk. Az SSI SCHÄFER vezető szakemberei igyekeznek kihasználni a lehetőségeket, és személyes kapcsolatot létesíteni hasonló rendezvényeken, konferenciákon, amíg azt a pandémiás helyzet lehetővé teszi. (a szakmai napot követően az MLBKT kongresszusán is hallható volt az élelmiszeripari e-kereskedelem logisztikai kiszolgálása című előadásuk. Szerk.)

A vállalat filozófiáját követve a „Think Tomorrow” alapelv keretein belül az on-line térben is kitűnően működik a szakmunka, szerviz és kapcsolattartás ügyfelekkel és partnerekkel. A digitalizáció a jövő, de a november 4-e a személyes találkozásról szólt. A szakmai összejövetel a gyakorlati oktatást segítendő, az SSI-SCHÄFER rendszereivel berendezett (LOGIMAT vertikális tároló automata, raklapos állványrendszer, fényvezérelt komissiózó rendszer) oktató/bemutató teremben került megrendezésre.

 

Ízelítő az ineraktív szakmai napból

A nagy teljesítményű információs technológiájú, intelligens és hálózatba kapcsolt intralogisztika fontos szerepet játszik a vállalatok jövőbeli életképességében. Döntő fontosságú az intralogisztikai partner iparágspecifikus tapasztalata és megfelelő knowhow-ja. A vállalat szakértői személyre szabottan elemzik az intralogisztikai folyamatokat, majd szoftvermegoldásainkkal automatizálják, optimalizálják és vizualizálják azokat. Amennyire azonosak a kihívások számos iparág számára a belső anyagáramlásban, annyira különbözőek és sajátosak a megfelelő megoldási stratégiák.

 

raktár állvány szék ember rendezvény
Az intralogisztikai nagyvállalat aktuális hírei, ezúttal személyesen

 

Közelebbről bemutattuk, hogy mit jelent a Micro-Fullfilment koncepció a gyakorlatban, és mely cégek használják sikerrel annak elemeit. Kifejtették, hogy az MFC-t a kis alapterület és az automatizálás gyors telepítése jellemzi egy sűrűn lakott területen belül, akár egy meglévő kiskereskedelmi helyszínen, akár önálló raktárként. Piaci elemzéseket tanulmányozva az MFC piaci potenciálokat, és az ehhez igazodó termékeiket és megoldásaikat is felvázolták a magasraktáraktól, a szoftvereken át, egészen a részletezett Micro-Fullfilment Centerekig. Napjaink tervezésének másik sarkalatos témakörét, a magasraktárak technológiáját és tűzvédelmi megoldásait is alaposan átbeszélték mind külső, mind belső SSI SCHÄFER szakértők segítségével. A sprinkler rendszerektől az oxy-redukciós megoldásokig figyelembe véve a különbségeket, előnyöket, hátrányokat, beruházási és fenntartási költségeket. Az előadások után a helyszínen szakmai konzultációra is lehetőséget biztosítottak a szervezők.

 

Lehet-e fenntartható az intralogisztikánk?

Az SSI SCHÄFER az anyagmozgatógép-gyártók közül elsőként csatlakozott a 50 Sustainability & Climate Leaders kezdeményezéshez, amit multinacionális vállalatok hoztak létre annak érdekében, hogy hatásosan lépjenek fel a klímaváltozás elleni harcban, valamint, hogy megfeleljenek az ENSZ fenntartható fejlődésre vonatkozó 17 célkitűzésének (United Nations 17 Sustainable Development Goals – UNSDG). Ennek megfelelően az SSI SCHÄFER fenntartható és hatékony anyagmozgatási megoldásokat kínál a vállalatok belső logisztikájának erősítésére.

 

A témában ITT foglalkoztunk a legutóbb, akkoriban a fenntarthatósággal kapcsolatban.

 

Sándor Ildikó