fbpx

A fenntarthatóságra fókuszál a világ egyik legnagyobb gépgyártója

Írta: Transpack-2023/IV. lapszám cikke - 2023 július 26.

A világ egyik legnagyobb élelmiszer-, ital- és gyógyszeripari rendszerek gyártójának, a GEA Food Solutions International B.V.-nek rendkívül szerteágazó a tevékenységi köre. Minden második liter sör, minden harmadik liter tej és minden harmadik nuggets előállítása vagy csomagolása GEA berendezéssel készül.

Öt üzletág, több mint 18 000 alkalmazott

A GEA Grouphoz tartozó GEA Food Solutions International B.V. a világ egyik legnagyobb élelmiszer-, ital- és gyógyszeripari rendszerek gyártója. A cégcsoport tevékenységéhez öt szegmens, a folyadéktechnológia és -szeparálás, portechnológia, hűtéstechnika, farmtechnológia, élelmiszeripar és egészségvédelem (GEA Food), amelyhez tavaly óta már az ipari hűtéstechnika is tartozik. A GEA egyedülálló, hiszen világviszonylatban is rendkívül szerteágazó portfólióval rendelkezik. Baranyai Tibort, a GEA Food Solutions International B.V. magyarországi fióktelepének ügyvezetőjét és értékesítési vezetőjét arra kértem, hogy mutassa be a cégcsoportot.

Baranyai Tibor
Baranyai Tibor

– Az 1881-ben alapított, és a kezdetekben magántulajdonban lévő cég használt gépek, fémhulladék stb. kereskedelmével foglalkozott. Később gépgyártásba kezdett, és a napjainkra nemzetközi, tőzsdén bejegyzett csoporttá nőtte ki magát. A GEA Group 62 országban van jelen, több mint 18 000 alkalmazottal. A cégcsoport a 2022-es pénzügyi évben több mint 5,7 milliárd euró árbevételt ért el.

Idén 20 éves a GEA magyarországi fióktelepe

Mikor alapította magyarországi telephelyét a GEA Food?

– 2003-ban alapított fióktelepet a GEA Food, aminek 2007 óta vagyok az ügyvezetője. Hárman kezdtük az élelmiszeripari gépek forgalmazását, szervizelését és alkatrészellátását, és 2004ben már 1 millió eurós forgalmat generáltunk. Jelenleg 11-en dolgozunk a fióktelepen, éves forgalmunk tavaly elérte a 12,5 millió eurót.

Milyen gépeket, technológiákat kínálnak az élelmiszeripari szegmensben?

– Ide tartozik a hús- és az édesipar, a sütő- és a tésztaipar. A húsfeldolgozáshoz például a vágáson és daraboláson kívül mindenféle berendezést, technológiai sort kínálunk. Magyarországon a 80, jellemzően nagyvállalati partnercégeinknél ezer GEA-berendezés dolgozik, amik közül 800 húsipari területen.

Világszerte minden második liter sör, minden harmadik liter tej és minden harmadik nuggets előállításához vagy csomagolásához GEA-berendezést használnak. A csomagolóberendezéseink között pedig megtalálhatók a szeletelt árukhoz alkalmazandó síkfóliás csomagológépek, valamint a zacskóképző flowpack csomagológépek.

berendezés

„Mérnöki tervezésegy jobb világért”

Nap mint nap hallhatunk a vállaltok fenntarthatósági törekvéseiről. A GEA mit tűzött ki maga elé e tekintetben?

– Cégcsoportunk is nagy hangsúlyt fektet a fenntarthatóságra. A hagyományos csomagolóanyagokat – mint a polipropilén és a polietilén-tereftalát – igyekszünk mellőzni, és a fejlesztéseink a könnyen feldolgozható monoanyagokra, a csomagolóanyag minimalizálására fókuszálnak. Emellett automata zsugorrendszerek fejlesztésén is dolgozunk, amelyekkel szintén csökkenthető a felhasznált csomagolóanyag mennyisége. Elérhető olyan síkfóliás csomagolástechnikai megoldásunk is, ahol újrapapírt fóliával kombinálunk.

Célunk a NET Zero elérése 2040-ig. Ezzel a GEA hozzájárul a fenntartható jövő megteremtéséhez: „Mérnöki tervezés egy jobb világért”.

Nagy öröm számunkra, hogy amennyiben hazánkban egy vállalat élelmiszeripari beruházást tervez, akkor eszébe jut a GEA. Ez a kiváló minőségű gépeink mellett a fantasztikus csapatunknak köszönhető. Hiszem, hogy a fejlődésünk a jövőben is töretlen marad.

Csomor Zsolt