fbpx

Csomagolóipar: lenne hová nőni

Írta: Transpack-2021/V. lapszám cikke - 2021 december 11.

Nagy rendelésállománnyal dolgoznak, de súlyos alapanyaghiánnyal néznek szembe a vállalatok a csomagolószer-feldolgozás minden szakágában – összegezte ágazati riportjában nemrég a Világgazdaság.

A lap szakmabeli vezetők nyilatkozatai alapján azt írja, az egyszer használatos műanyagokra vonatkozó szigorítás után, a kivezetett termékeken kívül a piac nem keres több lebomló terméket, nem várható, hogy magától átáll az alternatív alapanyagra. Meghatározó az alapanyaghiány is, így nem tudnak annyit előállítani környezetbarát és lebomló csomagolóanyagból, amekkora a kereslet.

Az alapanyaghiány révén idén 20-30 százalékos lehet a drágulás. A hazai gyártásra mindenesetre nagy hatással volt a júliusi szigorítás, nőtt az érdeklődés azon berendezések iránt, amikkel az új szabályoknak megfelelően lehet legyártani például az elviteles étkezési dobozokat, poharakat, zacskókat. A PLA csomagolóanyagokat nagy cégek gyártják, a papíralapú és a kasírozott termékek azonban új piacot nyithatnak a kkv-k számára.

 

illusztráció

 

Kohout Zoltán