fbpx

Fenntartható szállítási csomagolás a Mosonpacktól

Írta: Transpack-2023/III. lapszám cikke - 2023 június 13. -Hirdetés

A Mosonpack Kft. szállítási csomagolásfejlesztése Hungaropack 2022 fődíjat és WorldStar 2023 díjat érdemelt. A cég egy üveg tetőablak-csomagolásának korszerűsítését vállalta. Korábban a terméket fa és technikai hab kombinációjából készült csomagolóeszközben szállították Európán belül, közúton.

Az új irány a 100%hulladékbázisú alapanyagok használata

A korábbi csomagolási rendszer kiváltására egynemű HPL-alapú csomagolószer elkészítésére vállalkozott a Mosonpack Kft., a Dunapack Kft.-vel közös fejlesztési projektben. Az egyesével történő csomagolás lehetőségének megteremtése további vevői igény volt. A csomagolás a teljes szállítási láncon pozitív eredményt ért el valós és laboratóriumi körülmények között egyaránt.

Autóipari üvegtető szállítási csomagolása, amiért a legmagasabb szakmai elismeréseket nyert el a cég: Hungaropack 2022 fődíj és Worldstar 2023 díj

Az egyik fő alkotóeleme egy olyan egyedi betétrendszer, ami a többrészes termékcsalád minden egyes eleménél sikeresnek bizonyult a vizsgálatok alatt, rugalmasságát tekintve pedig egy technikai hab tulajdonságaival vetekszik. A csomagolás fajlagos költsége jelentős megtakarítást eredményezett a gyártónak. További előnyt jelent a csomagolóanyag „egyneműsítése”, amellyel hatékonyabb hulladékgazdálkodás érhető el. A megrendelőnek nagy fokú mennyiségi rugalmasságot biztosít a szállításoknál, illetve kedvezőbb tárolási lehetőségeket tesz lehetővé.

Az AUTOMOTIVE HUNGARY szakkiállításon a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség szervezésében a „Fenntartható szállítási csomagolások az (autó)iparban” címmel tartott előadást Németh István a Mosonpack Kft. és a Dunapack Kft. képviseletében. A hallgatóság megismerte a díjnyertes fejlesztés fontosabb szakaszait, illetve a további fejlesztési lehetőségeket, fókuszban a fenntarthatósággal. A legmagasabb szakmai elismeréseket kiérdemlő csomagolásnál az új irány a 100% hulladékbázisú alapanyagok használata. A kraftliner alapanyag a múltban 100% rosttartalmú primer papír volt, mára azonban alapanyag- és energiaszükségleti szempontok miatt közép- és nyugat-európai irányelvek szerint, az újrahasznosított rostok mennyisége normál körülmények között 20–40% közötti. Tehát lényegében a primer papír is részben hulladékbázisú, ezért van létjogosultsága a teljes mértékben újrahasznosított alapanyagoknak.

Az újrahasznosított anyagoknak azonban a repesztő szilárdsága alacsonyabb, mint a primer papíroké, ezért újabb kihívások várnak a gyártási folyamat minden résztvevőjére. A hullámpapír lemez gyártáshoz és feldolgozáshoz is újabb technológiák használata indokolt, ami azt eredményezi, hogy folyamatosan fejlődik a csomagolóipar egy fenntarthatóbb ipar megteremtéséért. Mi, a Mosonpack Kft. csapata arra törekszünk, hogy újabb és újabb innovációkkal a legmagasabb szintű szolgáltatást nyújtsuk partnereink részére. A 100% hulladékbázisú csomagolási megoldásainkkal számos esetben jelentős költségmegtakarítás érhető el a teljes ellátási láncban. Várjuk kedves meglévő és leendő partnereink megkeresését a fenntarthatósági céljaik eléréséhez.

Közösen sikerülni fog!

Németh István kereskedelmi képviselő
Mosonpack Kft.
E-mail: [email protected]
Web:
https://www.dunapack-packaging.com/hu-mosonpack/