fbpx

A csomagolóipari alapanyaghiány további drágulást hozhat

Írta: Csomor Zsolt - 2021 szeptember 15.

Nagy rendelésállománnyal dolgoznak, de súlyos csomagolóipari alapanyaghiánnyal néznek szembe a vállalatok a csomagolószer-feldolgozás minden szakágában, amit a konténerhiány csak tovább fokoz.

 

csomagolóanyag papír hullámkarton

 

A gyártók nem képesek kielégíteni az igényt

A vendéglátósok és a kereskedők bevásároltak az egyszer használatos műanyagokra vonatkozó szigorítás hatálybalépése előtt, mivel nagy volt az információhiány a piacon, és sokan az egyszer használatos műanyagok általános betiltásáról beszéltek. Így felduzzasztott készletekkel várták, hogy tisztuljon a kép – mondta a VG-nek Győrvári Gábor, az Indepack Kft. ügyvezetője.

A kivont termékek zömének volt megfelelő áron alternatívája, de a műanyag evőeszközöket nem tudták Magyarországon vagy a térségben készült termékekkel kiváltani. Kizárólag fa evőeszközt lehetett beszerezni, ami főként Kínából érkezik.

A szakember tájékoztatása szerint a vendéglátóipar volumene egy normál évben nagyjából minden hónapban hasonló, kicsit növekvő számokat hoznak, szezontól függetlenül. Tavaly nyáron azonban csak egy jobb hónapjuk volt, a többi elmaradt a szokásostól. A kiesett forgalmat az ételkiszállítás pótolta.

Ugyanakkor meghatározó az alapanyaghiány is. A gyártók nem képesek annyi környezetbarát és lebomló csomagolóanyagot előállítani, mint amennyi a kereslet. Az alapanyaghiány növeli az árakat, az idén 20-30 százalékos is lehet a drágulás. A helyzetet a szállítási nehézségek tovább rontják. konténerhiány miatt meg kellett szüntetnünk egy kínai partnerrel az együttműködést, az utolsó konténerünket 3000 helyett 12 000 dollárért sikerült elhozunk

– olvasható a Világgazdaság cikkében.