fbpx

A papírpoharak sorsa is megpecsételődik Magyarországon?

Írta: Transpack-2022/IV. lapszám cikke - 2022 augusztus 27.

A „SUP” néven ismertté vált, egyes műanyagtermékek környezetre gyakorolt hatásának csökkentéséről szóló uniós irányelv az italtartó poharakra fogyasztáscsökkentési rendelkezést hozott, amelynek értelmében 2026-ra a 2022-es adatokhoz képest mérhető mennyiségi csökkenést kell elérni.

Jó ideig megoldhatatlan feladat elé kerülünk

Az uniós szabályozás tehát nem tilt, csupán korlátoz, a csökkentés mértékét is csak „mérhető” jelzővel illeti, nem pedig tömegadatok vagy százalékok előírásával.

Magyarország az uniós irányelvben rögzítettnél szigorúbb intézkedést hozott. Az európaitól eltérő, nemzeti szintű tiltó szabályozás önmagában megzavarja az egyéges uniós piac működését, Magyarországon pedig jó ideig megoldhatatlan feladat elé állít számos felhasználói szakterületet, többek között a nemrégiben az adóhatósághoz bekötött italautomaták üzemeltetőit is.

Mindezen okokra és a közelgő tiltó határidő életbe lépésére öt, a témában érintett szakmai szervezet közös levélben fordult Prof. Dr. Palkovics László miniszterhez, és a vonatkozó kormányrendelet a módosítását kérte a Kormánytól.

Most papír vagy nem papír?

A levél tartalmából: A műanyag italtartó poharak kiváltása érdekében hazánkban is egyre nagyobb teret nyernek a papíralapú italtartó poharak, amelyek jelenleg elérhető változatai azonban csak akkor képesek a folyadékok biztonságos megtartására, ha a belső borításuk csekély mennyiségben (tömegére vetítve legfeljebb 10%-os mértékben) műanyagot is tartalmaz. Ezen csekély műanyagot tartalmazó papíralapú poharakat már széles körben alkalmazzák a hazai vendéglátásban, a gyorséttermekben, a kereskedelmi egységekben, az italautomatáknál vagy fesztiválokon.

A csekély (10%-ot nem meghaladó mértékű) műanyagtartalmú italtartók a környezetvédelmi termékdíj törvény értelmében papír csomagolószernek minősülnek, mivel a jogszabály egyanyagúként ismeri el a „fizikai módon összetevőire szét nem választható, és legalább kilencven százalékban egynemű anyagból álló” csomagolószert.

Az egyszer használatos, valamint egyes egyéb műanyagtermékek forgalomba hozatalának korlátozásáról szóló 301/2021. Korm. rendelet hatályos szövege szerint azonban a minimális, akár 1% műanyag tartalmú italtartó poharak is műanyag italtartó pohárnak minősülnek. Ennek értelmében 2023. január 1-től ezen csekély műanyagtartalmú papír italtartó poharak forgalomba hozatala is tiltott lenne Magyarországon, miközben az Európai Unió többi országában továbbra is forgalmazhatóak maradnak, csupán mennyiség korlátozás vonatkozik majd rájuk.

A hazai és nemzetközi gyártó, illetve forgalmazó cégekkel folytatott egyeztetések során egyértelműen kiderült a szövetségek számára, hogy az európai piacokon egyelőre nem állnak rendelkezésre a felhasználói igényeket maradéktalanul kielégítő, azaz a forró és hidegitalok biztonságos tárolását lehetővé tevő és megfelelően letesztelt alapanyagok, műszaki megoldások az italtartó poharak, illetve azok tetejének/fedelének teljes műanyagmentesítésére.

Hiányoznak továbbá az új követelményekhez igazodó gyártókapacitások is, ezeket csak összeurópai szinten és jelentős beruházások révén lehet majd kiépíteni.

A kialakult helyzet rendezése érdekében az iparági szövetségek kérték, hogy a csekély műanyagtartalmú (azaz legfeljebb 10% műanyagtartalmú) italtartó poharak, illetve azok műanyagtartalmú tetejének/fedelének forgalomba hozatalára 2023. január 1-e után is legyen lehetőség Magyarországon.

Az aláírók:
Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség,
Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség,
Nemzeti Automata Szövetség, Országos Kereskedelmi Szövetség Vámos György Főtitkár sk.,
Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége.

A szövetségek kérésüket megerősítendő szövegszerű módosító-javaslatot is tettek, egyben egyeztető megbeszélést kértek.

Folytatjuk…

Nagy Miklós | CSAOSZ