fbpx

Tengeri műanyag hulladékból teremt értéket a hazai startup

Írta: Csomor Zsolt - 2021 július 24.

A Milánói Design Héten debütált a Moseanic lámpa, amely tengeri műanyag hulladék felhasználásával készülő, magyar fejlesztésű innováció. Előállítása európai együttműködéssel történhet, amihez napi több mint 450 kilogramm műanyagszemetet gyűjtenek össze Horvátország partjairól.

 

Változatos textúrák és felületek érhetők el

A startup vállalkozás a designvezérelt technológiai újítások létrehozását célzó kezdeményezés, az Európai Bizottság által támogatott Worth Partnership Project pályázat segítségével jött létre. Göb Ágnes, a termék tervezője a pályázat segítségével talált rá partnerére, a lámpa gyártásáért felelős szlovén Lucka Berlot-ra. Vele fejlesztette ki a pályázaton nyert 60 ezer eurós támogatásból a lámpát.

 

kéz lámpa fény
Kép forrása: Moseanic

 

A 800 euróba kerülő lámpa előállításához az összegyűjtött műanyag szemetet géppel felőrölik, természetes anyagokkal összekeverik, majd felcsiszolják – közölte a Világgazdaságnak Göb Ágnes, a Moseanic egyik alapítója. Az így készült terrazzo felületben megbújó műanyag darabkák színe és mérete eltérhet, így igen változatos textúrák, felületek érhetők el. A környezetkímélő anyagkeverékből kiöntik a kör alakú lámpát, amelybe LED fényforrást szerelnek.

Az óceáni műanyag hulladék összegyűjtésében a startup számára a legnagyobb nehézség a vízben úszó, a homokban és a sziklák között elrejtett apró műanyag szemcsék kiszűrése. A szemetet helyi közösségekkel és környezetvédelmi civil szervezetekkel gyűjti be.

A Moseanic tovább szeretné fejleszteni a lámpát, továbbá megjelenne környezetkímélő falióra sorozattal, ékszer-kollekcióval, és desszerttállal is.