fbpx

Már tequilát is kínálnak fenntarthatóbb csomagolásban

Írta: Csomor Zsolt - 2022 augusztus 09.

94 százalékban újrahasznosított anyagból készült kartonpalack csomagolásban dobja piacra új italát a Buen Vato svéd tequilamárka. A különleges kiszerelést alkalmazva a termék szállítása az eddigi megoldásoknál sokkal kevesebb szén-dioxid-kibocsátással végezhető el.

Minél több gyártó csatlakozik a kezdeményezéshez, annál olcsóbbá válik

A Buen Vato tequilát egy mexikói italgyártó, az AliasSmith AB vállalat állítja elő. A termék kiszerelésének alapját pedig a brit Frugalpac Frugal Bottle nevű palackmodellje alkotja, ami alapvetően két összeillesztett kartonhéjból áll.

palack italpalack kupak tequila
Kép forrása: Buen Vato

A folyadék valójában egy fémezett PET-tasakba zárva kerül a papírtartályba, vagyis közvetlenül nem érintkezik a palack falával. A Frugal Bottle összességében így is sokkal könnyebb az üvegnél, és a gyártása, illetve a szállítása együtt a hagyományos megoldásokhoz képest 88 százalékkal kevesebb szén-dioxid-kibocsátással jár. A Frugal Bottle továbbá összességében 77 százalékkal kevesebb műanyagot tartalmaz, mint egy hasonló méretű műanyag palack.

A Buen Vato ugyan elismeri, hogy az újfajta csomagolás előállításának ára egyelőre két-háromszor magasabb az üvegpalackokénál, de a márka szerint minél több szeszesital-gyártó csatlakozik a kezdeményezéshez, a csomagolás annál olcsóbbá válik – olvasható a Beverage Industry oldalán és a Store Insider fordításában.