fbpx

Kobotok: pontosabbak és hatékonyabbak lehetnek az embernél

Írta: Kristóf Imre - 2022 augusztus 10.

Akár sakkozni is tud, de elsősorban a monoton, fizikai munka kiváltására tervezték, az emberrel is együttműködni képes kobotokat. Az intelligens gépeket a Wamatec Hungary Kft. mutatta be az Ipar Napjai és Mach-Tech kiállításon.

Védőparaván nélkül is használhatóak, mert a szenzoraik segítségével érzékelik, ha közel kerülnek hozzájuk, és az ember számára a legkisebb veszély esetén is azonnal megáll a működésük. A kobot olyan robot, ami az emberrel is együttműködni képes a különböző munkafolyamatok során. A felhasználási körük így jóval szélesebb, mint a csupán egy munkafolyamatra programozott robotoknak. A Wamatec Hungary Kft. szerszámgépekkel, automatizálással, robotizálással, illetve különböző technológiai megoldások tervezésével és kivitelezésével foglalkozik. A Mach-Tech és Ipar Napjai kiállításon különböző szerszámgépeket és többféle robotizált kiszolgáló alkalmazásokat mutatott be a cég a nagyközönségnek.

– A kiállítási standunk elején egy hagyományos, 3 tengelyes megmunkálóközpont látható konvejoros adagolással, satuval, illetve egy negyedik tengellyel. A másik oldalon pedig egy esztergagép tálcával, amit egy robotkar a használatkor kihúz, és kiválasztja a megfelelő szerszámot hozzá. Tulajdonképpen gépi adagolást valósít meg egy háromujjas megfogóval – mutatta be a gépeket Fekete Gergő, a Wamatec Hungary Kft. értékesítője.

Fekete Gergő, a Wamatec Hungary Kft. értékesítője
Fekete Gergő, a Wamatec Hungary Kft. értékesítője

Nagyszériás sorozatokhoz

Főleg autók, motorok sorozatgyártásánál, nagyszériás előállításokhoz használható a Muratec cég nagyteljesítményű, automata szerszámgépe.

Ez a gép főleg tárcsajellegű, kisebb méretű alkatrészek megmunkálására alkalmas. Az elején nagysebességű robotkar adagolja a tokmányba a megmunkálandó anyagot, majd az átfordítóállomás átforgatja, és az elkészült, két oldalról megmunkált munkadarabot egy kör asztalra, szállítószalagra adagolja ki a túloldalán. Másik gépünk, egy TSUGAMI BO326E-III svájci típusú eszterga Fanuc vezérléssel, 32-es átmérőig tud dolgozni. Ez főleg kisebb méretű alkatrészek nagyszériás sorozatgyártására alkalmas masina.

Automata palettázás

A Doosan Robotics cég kollaboratív robotja palettáz
A Doosan Robotics cég kollaboratív robotja palettáz

A palettázás nehéz és monoton munkáját végzi el a Doosan Robotics cég kollaboratív robotja, ami 25 kg-os teherbírással és1500 mm-es kinyúlási távval rendelkezik.

– A kollaboratív robotnak és megfogónak az az előnye, hogy vigyáz a kollégákra, munkatársakra. Fejlett érzékelőinek segítségével figyeli a környezetét. A munkavégzése során ezért senkinek sem kell attól tartania, hogy kockára teszi az egészségét és megsérülhet. Főleg olyan környezetben ajánljuk használni őket, ahol monoton, fizikailag megterhelő vagy az emberi szervezet számára egészségtelen a munkavégzés.  

Precíziós vágás vízsugárral

Vízsugaras vágógép
Vízsugaras vágógép

A gyártási folyamatok automata kiszolgálása mellett vágó és hajlító berendezéseket is bemutatott a cég, amelyek szintén képesek különböző termékek sorozatgyártására.

– Ezt a vízsugaras vágóberendezést alkalmassá tettük sorozatgyártásra. Az automatizálást a szoftver biztosítja számunkra, ugyanis gyakorlatilag bármilyen rajzformátumból tudunk vágási útvonalat definiálni. A gépet a rajz kontúrjain vezetve memorizáljuk a vágási útvonalat, amely tetszőleges számban megismételhető. Ezzel a berendezéssel 25 mm vastagságú, 300 x 300 mm befoglaló méretű anyagokat tudunk sorozatban is megmunkálni. De az automatizálás további munkafolyamatokra is kiterjedhet. A kivágott terméket emberi beavatkozás nélkül, élhajlító gépen lehet tovább alakítani. A kollaboratív robot a kontúrvágott terméket áthelyezi a sorjázó majd a hajlítógépbe, ahol szükség szerint többször is megfordítva készíti el a munkadarabot – ismertette Kutnyánszky Tamás, a Lamitec Kft. kereskedelmi vezetője.

Kutnyánszky Tamás, a Lamitec Kft. kereskedelmi vezetője
Kutnyánszky Tamás, a Lamitec Kft. kereskedelmi vezetője

Költséghatékony megoldás

Az emberrel is együttműködni képes, a monoton fizikai munka kiváltására alkalmas kollaboratív robotok alkalmazása nemcsak megkönnyíti a különböző termékek gyártását, hanem teljesítménynövelés és költségcsökkentés is elérhető az alkalmazásukkal.

– Egy ilyen robot ára körülbelül egy szakmunkásnak a kétéves munkabére. Ez a robot nem megy szabadságra, nem megy betegállományba, és nagyon jól bírja a monotonitást, tehát ha több ezer ugyanolyan alkatrészt kell elkészíteni, akkor ez az ideális választás – tette hozzá Kutnyánszky Tamás.

Fotó/videó: Horizont Média/ Kristóf Imre