fbpx

Olyan drága a papír, hogy drágul a hazavitt étel is

Írta: Kohout Zoltán - 2022 szeptember 08.

A McDonald’s rendesen megkéri az árát az elviteles kajáknak, a KFC is még gondolkozik.

Ár, hullám

A műanyagok papíralapú megoldásokkal való kiváltása bő egy éve elkezdte az égnek hajtani a cellulóz- és papírárakat. A váratlan és drasztikus árnövekedés végighullámzik számos iparág számos termékén a csomagolóipartól a könyv- és újságkiadáson át a ho-re-ca-szektorig. Ez utóbbiban – közelebbről a gyorsétteremláncoknál – elindult az elviteles adagok csomagolásának megfizettetése a vevőkkel.

csomagolás

A McDonald’s már emelt, a KFC készültségben

A McDonald’s 80 forintos elviteli díját azért állapította meg a cég itthon, hogy részben fedezzék az elviteles vásárlásokra vonatkozó megnövekedett többletköltségeiket. Az elviteli díj mértékéről a vevők a vásárlás előtt az étteremben tudnak tájékozódni, írta a nuus.hu.

A KFC a Telex riportjában azt közölte, hogy a McDonald’shoz hasonlóan náluk is többletköltséggel jár, ha egy vásárlójuk nem az étteremben fogyaszt, hanem elvitelre kéri a rendelését. Elviteles rendelések esetében extra csomagolóanyagokkal (például papírtasakokkal és táskákkal, papírdobozokkal és pohártetőkkel) biztosítják a termék biztonságát. ezek ráadásul ma már a fenntarthatóság jegyében javarészt nem műanyagból, hanem papírból készülnek, ami nagyon megdrágult. Igaz, a KCF-nél nincs csomagolási vagy elviteli díj, igény esetén a lebomló evőeszközt és szívószálat is ingyen adják az elviteles rendelésekhez. De aki nagy méretű, füles papírtáskát kér a rendelése mellé, azért már 120 forintot kell fizetnie a KFC-ben, és elképzelhető, hogy a jövőben a KFC-nél is extra díja lesz az elviteles rendeléseknek.