fbpx

A 21. Pro Carton ECMA Award

Írta: Szerkesztőség - 2018 február 09.

Az Európai Kartondoboz és Kartongyártók Szövetsége, az ECMA 2017-ben, Salzburgban rendezte meg verseny díjátadását. Több mint 20 évvel ezelőtt alapították a Carton Excellence Award Europas versenyt, amely Európa legjelentősebb kartondobozversenye. A versenyen 10 kategóriában díjazták a nevezéseket, amelyeket bemutatunk.

 

Az év kartondoboza

Geometrie Cividât

A csomagolás egyszerűségével kelti fel a figyelmet, az átlós szabás, megosztja a szimmetriát a geometrikus szerkezet pedig érdekes. A Cividât az észak-olasz Cividale-ből származó prémium-gin, amely olyan csomagolást igényelt, amely egyedülálló stílusát és különleges aromáját képes hangsúlyozni. A gömb alakú palackot a dobozon belül kitűnően rögzítették. Az attraktív dizájn és a különleges színvilág a termék minőségét tükrözi. A csomagolás felnyitása a megajándékozott számára felejthetetlen élmény. Benevező: a dobozgyártó Lucaprint; tervező: Ufficio Tecnico Lucaprint; grafika: Giulia Toscanelli; kartongyártó: BillerudKorsnäs.

Óvjuk meg a bolygónkat!

HAL Allergy Venomenhal

A csomagolás továbbfejlesztett változata a fogyasztó és a gyártó számára is előnyös. Az új dobozbetétet egy félautomata gépsoron ragasztják és állítják fel, amelyet azelőtt teljesen kézi munkával végeztek. A dobozfedelébe nyomtatott színek a megfelelő fiolák behelyezését segítik a kupakok színe alapján. Az új dizájn jelentősen csökkenti a csomagolási költségeket, és a kisebb anyagfelhasználás pedig pozitív környezeti hatást eredményez. A dobozbetét védi és használatra kész állapotban tartja a fiolákat és kevesebb helyet foglal. Benevező: a dobozgyártó Intergrafipak; szerkezeti és grafikai dizájn: Intergrafipak; márka tulajdonos: HAL Allergy Group; kartonygyártó: Iggesund.

Innovatív

Pohártartó

A pohártartó italokhoz a stadionokban vagy koncerteken előnyös. A pohártartót fel lehet akasztani, ha az italos poharat belehelyezik, a kezek felszabadulnak, lehet tapsolni, táncolni vagy ünnepelni. Az italt a felborulástól, a kiloccsanástól és a szennyeződéstől megóvja. A pohártartó újra használható és nagyon egyszerű megoldás az elterjedt problémára és ráadásul még értékes reklámeszköz is. Benevező és szerkezeti dizájn: a gyártó Siemer Verpackung; márkatulajdonos: HDI tervező grafikus: Marion Münch; kartongyártó: WestRock.

Szépség és kozmetika

Beauty Boksz

Maga a Beauty Box csomagolása elegáns, és feltűnő felkelti a vevők figyelmét. Az ablakos dobozban 10 üvegampulla látható, amely rózsaszín szépségelixírt tartalmaz, és ajándékozásra alkalmas. A hatóanyagokat nagy koncentrációban tartalmazó ampullás kúra megújítja bőrt. A csomagolás különleges konstrukciója: az ampullák a dobozba vannak rögzítve, ami optimális védelmet jelent a töréssel szemben. A felnyitáskor a látvány meglepetést okoz.

Benevező és dizájn: rlc packaging group; márkatulajdonos: FEMIA Cosmetic; Vertriebsgesellschaft mbH; kartongyártó:Iggesund.

Élelmiszer és ital

A csomagolás kitűnő konstrukciója és a látványának szépsége, valamint az elegáns fekete burkolat a prégelt, arany logóval mind meggyőzi a vevőt a finom kávéízt tartalmazó kapszulák kitűnő minőségéről. A kontrasztos színek, amelyek UV-lakkal készültek a doboz mind a négy oldalán a vevőt jól informálják és segítik a termék könnyű felismerésében. Az ablakos kivitel jóvoltából elérték a kívánt esztétikai hatást. JDE Z1 PACKAGING; nevező, dobozgyártó, dizájn: STI Group; grafika: Design Bridge; group; márkatulajdonos: JDE- Jacobs Douwe Egberts; kartongyártó: Metsä Board.

Édesség

LIQ GIFT SETA sötét színű dizájn prémium megjelenést eredményez a terméknek, és rendkívüli élményt jelent. A gyártó a LIQ a terméket manuálisan kis sarzsokban gyártja, és csak kiválasztott kereskedőknek értékesíti. A különböző ízesítésű édességeket színkóddal és a megnevezéssel is jelölik: Éjszaka, Alkony, Hold és Napfelkelte. A nagy ajándékcsomagolás négy kocka alakú kis dobozt tartalmaz, amelybe a négy különböző ízesítésű édességet csomagolják, alapszínük fekete, a szöveget és a logót pedig négy különböző színnel nyomtatják. Benevező, dobozgyártó és dizájn:VG Kvadra Pak JSC; grafika: N2; márkatulajdonos:LIQ; kartongyártó:BillerudKorsnäs.

Gyógyászat és gyógyszer

Ventofor-Combi Pack

A török gyógyszergyártó a Bilim Pharmaceuticals a Ventofor-Combi Pack termékük csomagolásának fejlesztésekor három célt tűzött ki:

1./ Két gyógyszer összetévesztését megelőzni

2./ A műanyag elválasztók és azok címkéinek megszüntetését költségmegtakarítás érdekében

3./ Olyan csomagolási műveleteket egyszerűsíteni, amelyek nem jelentenek többletértéket

Az eredeti csomagolás két különböző gyógyszert tartalmazott, bliszter csomagolásban és egy inhalátort, amely műanyag elválasztó elemmel és további címkével készült. A műanyag elválasztó és a további címkék megszüntetése jelentős megtakarítást jelentett. Az új dizájn megakadályozza a gyógyszerek összetévesztését és stabil elhelyezést tesz lehetővé három különböző szerkezetű termék számára. A csomagolási folyamatot is egyszerűsíteni lehetett. Benevező: Dobozgyártó és dizájn: Lithosan Basim Yayim Ambalaj Sanayi ve Tic. Márkatulajdonos és grafika: Bilim Ílaç San. ve Tic.. Kartonygyártó: Metsä Board

Ital

ECO-FONTAINE JOLIVAL

Az új italadagoló tulajdonképpen egy bag-in box csomagolás, amelyhez a dobozon egy pohártartó részt terveztek, így az italt a csomagolásból közvetlenül lehet adagolni. Az 5 literes italadagolóhoz nem kell elektromos áram, könnyen mozgatható és felállítható, könnyen feltölthető és újra feltölthető. A manuálisan kezelhető szerkezet kevés munkát jelent. Mivel kartonból készült ezért abszolút megfelel a fenntarthatósági követelményeknek. Alkalmazható mindenhol, ahol itallal kell ellátni a résztvevőket. Benevező, dobozgyártó: VG Angouléme; dizájn: EB Concept; márkatulajdovos és grafikai dizájn: Jolival; kartongyártó: BillerudKorsnäs.

Non-food

Yamasa Star Pack

A Yamasa márka logója csillag, amelyet sikerül a csomagolásban alkalmazni. Az öt szivart tartalmazó dobozt egy kartonöv fogja össze, így alakul ki a csillag. A konstrukció mellet még a grafi kában is megismétlődnek a csillagok. A doboz ofszetnyomással és fóliázással készült. A kereskedelemben érdekesen piramis formában lehet a dobozokat bemutatni, így a display felesleges. A szivarokat egyenként lehet a csomagolásról leválasztani. Benevező: a dobozgyártó PAWI Verpackungen; dizájn: Christian Holzer; márkatulajdonos: Oettinger Davidoff; grafika: Scott Birtwistle; kartongyártó: Stora Enso.

Tömegcikk

Babor ampullacsomagolás

A termék a bőr intenzív nedvességtartalmát táplálja, mindezt a csomagolással is érzékeltetik: a soft-touch lakk alkalmazásával a doboz felülete lágy tapintású. A doboz felhasználóbarát, mert nyitáskor a fedél felemelésével az ampullák kiemelkednek, így könnyen kivehetőek. A fekete alapszín a termék kiváló minőségét sugallja, ugyancsak az ampullák előoldalán alkalmazott vakdombornyomás. Benevező, dobozgyártó: Edelmann; márkatulajdonos, dizájn, grafika: Dr. Babor; kartongyártó: Stora Enso Paper Plant Imatra.