fbpx

Jelentős mennyiségű hulladéktól szabadult meg a Tisza

Írta: Csomor Zsolt - 2021 augusztus 31.

Két évvel ezelőtt még alig lehetett látni a vizet a Kiskörei Vízlépcső előtt a felgyülemlett hulladéktól, napjainkra azonban lényegesen jobb a helyzet a háromoldalú összefogásnak. 2019 óta mintegy 80 tonna hulladékot távolítottak el a vízből a Tiszai PET Kupa, az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Coca-Cola globális alapítványa segítségével.

 

Határon túra is terjeszkedne a program

Hulladékmentes Tisza programot a Coca-Cola nem csak anyagilag támogatta. A cég önkéntesei is kenuba szálltak, hogy a „petkupásokkal” együtt gyűjtsék a folyón sodródó hulladékot.

 

folyó hajó zsák
Kép forrása: PET Kupa

 

A csomagolás a termék minősége és biztonsága szempontjából is kiemelt fontosságú, ezért a Coca-Cola elkötelezett a palackok visszagyűjtésében – hangsúlyozta Békefi László, a vállalat ügyvezető igazgatója. A cég globális alapítványa a projekt keretében 250 000 dollárt adományozott a PET Kupát működtető Természetfilm.hu Egyesületnek. A 2019-ben indult program sikerének köszönhetően jövőre újabb 150 000 dolláros – vagyis mintegy 45 millió forintos – támogatással folytatódhat a projekt.

Mivel a Tisza-tóba sodródó hulladék nem csak Magyarországról jön (Romániában és Ukrajnában is jelentős mennyiségű szemét kerül a vízbe), ezért a vállalat jövőre már ezekre az országokra is kiterjesztené a programot – olvasható az Euronews hírében.