fbpx

Modern hulladékkezelési megoldások: a jövő az újrahasznosításé

Írta: Transpack - Hirdetés - 2021 augusztus 31.

Mind hazai, mind nemzetközi szinten egyre nagyobb figyelmet kap a hulladékgazdálkodás, a környezetvédelem és az újrahasznosítás. E hármas kéz a kézben járnak egymással, így mostanra egyre több vállalkozásnak kell azzal szembesülnie, hogy az eddigi hulladékkal kapcsolatos tevékenységét újra kellene gondolnia.

A hulladékkezelési megoldások korszerűsítésére irányuló nagy figyelem környezetvédelmi szempontból kulcskérdés. Az új szabályok és irányelvek kötelező betartása mellett számos olyan lehetőséget kapnak a vállalkozások a modernizálásra (pl. támogatások, pályázatok formájában), amelyekkel sokszor tevékenységtől és cégmérettől függetlenül indulhatnak el egy fenntarthatóbb, környezetbarátabb hulladékgazdálkodási stratégia felépítéséhez. Ezeket a folyamatokat segíti elő az is, hogy az újrahasznosítható anyagok (papír, műanyag, fém stb.) átvételi ára az utóbbi hónapokban jelentősen megnőtt.

 

Így a modern hulladékkezelés most egy még gyorsabban megtérülő, jövedelmező befektetés lehet. 

 

Orwak hulladékkezelési megoldások
A modern hulladékkezelés gyorsan megtérülő, jövedelmező befektetés lehet (Fotó: ORWAK)

 

Több problémára egyetlen megoldás

Számos vállalkozásnál okoz komoly problémákat a nem megfelelő hulladékkezelés. Nem csoda, hiszen ott, ahol folyamatosan, nagy mennyiségben termelődik a gyártás, termelés, kereskedelem és logisztika során a jellemzően újrahasznosítható csomagolóanyag hulladék, napi szintű kihívásokkal kell szembenézni.

A magas szolgáltatói díjak miatt egyre drágább a hulladékszállítás, de sok esetben már a mozgatás és tárolás is komolyabb logisztikai tervezést igényel. Humán erőforrás hiányában ezek a feladatok megoldatlanok maradnak, ha pedig más munkakörben dolgozó alkalmazottaknak kell a hulladékkezeléssel foglalkozniuk, csak még több probléma léphet fel. Azzal, ha a dolgozók időt és energiát pazarolnak el a dobozok tépkedésére, a fóliák vagdosására, a kézi erővel történő hulladéktömörítésre, nem csak a munkahelyi balesetek kockázata nő meg, de a munkaidő kihasználásuk, a hatékonyságuk is jelentősen csökkenni fog. Utóbbi végső soron veszteséget is jelent, hiszen amíg az alkalmazottak az áldatlan állapotokat próbálják kordában tartani, addig sem a bevételért dolgoznak.

A nem megfelelően tárolt csomagolóanyag hulladék tűzveszélyes, rengeteg értékes területet foglal el és még a szállítása is jóval drágább. Gondoljunk csak bele: a halmokban álló, laza hulladék elszállításával a vállalkozások tulajdonképpen a levegő szállításáért fizetnek.

 

Orwak hulladékkezelési megoldások
Az egyik legjobb megoldás a hulladék tömörítése (Fotó: ORWAK)

 

Csak tömören

A problémák nem egyediek, viszont annál inkább gyakoriak. Kétségtelen, hogy a legjobb megoldás a fenti kihívások azonnali megszüntetésére a hulladék tömörítése, azaz a térfogat csökkentése. Az újrahasznosítható csomagolóanyagból nagy sűrűségű, logisztikai szempontból (mozgatás, tárolás, szállítás) optimális méretű és súlyú bálák készíthetők. Ezeket sokkal könnyebb rendezett formában tárolni és mozgatni, a szállításon pedig jelentős összegek takaríthatók meg.

A dolgozók időt és energiát spórolnak, hiszen nem kell többé a hulladékkezeléssel bajlódniuk, így a munkahelyi kockázatok is csökkennek. Értékes területek szabadulnak fel, amit más, hasznosabb célokra lehet felhasználni. Az újrahasznosítható hulladékból készült bálák kedvező feltételekkel értékesíthetők, a plusz bevételt később fejlesztésekre, kisebb-nagyobb beruházásokra lehet költeni.

Ha egy vállalkozás összeadja azokat a havi fix költségeket, amit a hulladékra fordít, szinte biztos, hogy megdöbbenne. A hulladékszállítás díja csak egy a sok közül. A dolgozók a munkaidejüket vesztegetik a hulladékkezelésre, így kevesebb idő marad majd a saját feladataikra. Ahogy korábban említettük, mindez sajnos veszteséget is jelent.

 

Ezzel szemben, hulladéktömörítő használatával jelentős költségek takaríthatók meg, amit a vállalkozások később más, fontosabb célokra fordíthatnak.

 

Orwak hulladékkezelési megoldások
A szemléletváltás és az akarat megvan, most már itt a technológiai is (Fotó: ORWAK)

 

Úton egy jobb világ felé

Nehéz lehet elképzelni, hogy a környezetvédelmi törekvések megvalósítását és a jövedelmező befektetést egy lapon lehet említeni egymással. Pedig a modern hulladékkezelés pont ezt a kettőt hozza össze, miközben számos más előnyt is megtapasztalhatnak azok a vállalkozások, amelyek készek arra, hogy változtassanak.

Mostanra igazán szembetűnővé vált ez a hozzáállás, egyre többen és egyre komolyabban kezdtek el foglalkozni a hulladékkezelés, a hulladékgazdálkodás kérdésével. Többek között a vállalkozások szemléletváltása vezetett oda, hogy az elmúlt 32 évben több mint 3400 db ORWAK hulladéktömörítőt helyeztünk ki közel 2000 hazai vállalkozásnál. Ők azok, akik segítségünkkel megtették az első lépést a korszerű hulladékkezelésért és elindultak egy olyan úton, amelynek végén a legnagyobb arányban történő újrahasznosítás, egy jobb, fenntarthatóbb jövő áll.

 

Ha felkeltettük érdeklődését és szeretné, ha vállalkozása modern hulladékkezelésre váltana, írjon nekünk az [email protected] címre vagy kattintson ide és éljen Ön is az ingyenes konzultáció lehetőségével. 

 

www.orwak.hu

Orwak