Bezárás

Egyszer használatos eszközök helyett újratöltés

Írta: Csomor Zsolt - 2021 június 17.

Június 16-a minden évben az Újratöltés napja, vagyis a World Refill Day, amihez hazánkban csatlakozott a RAKUN Dobozközösség is. A cél felhívni a figyelmet az egyszer használatos eszközök káros hatásaira.

Mi is sokat tehetünk érte

A brit Nature magazin fenntarthatósággal foglalkozó rovatában jelent meg az a spanyol-angol tanulmány, mely szerint az egyszer használható zacskók, műanyag palackok és az étel elviteles dobozok és csomagolások alkotják az óceánokban leggyakrabban előforduló szennyezők nagy részét.

 

kulacs víz mosogatótálca
Kép forrása Refill

 

Azzal, hogy sikerült azonosítani az óceánokban és a tengerekben leggyakrabban előforduló hulladékokat, egyértelművé vált, mely területeken szükséges lépni az ügy érdekében.

„Habár július 1-től hazánkban is életbe lép az egyszer használatos műanyagok korlátozásáról szóló kormányrendelet, még bőven akad tennivaló annak érdekében, hogy ne lepje el természetes vizeinket, bolygónkat teljes mértékben a szemét. Ebben nekünk, fogyasztóknak is jelentős a szerepünk, a most még forgalomban maradó egyszer használatos műanyagokra is mondhatunk nemet, választhatunk helyettük újrahasználható  eszközöket.” – mondta el Szabó Eszter, a RAKUN Dobozközösség kommunikációs munkatársa.

 

Használjunk inkább kulacsot!

A júniusi globális figyelemfelkeltő napon a RAKUN csapata arra buzdította a lakosságot, hogy csatlakozzanak ahhoz a több millió emberhez a világon, akik az újrahasználatot választják a bevásárlásaik, étkezéseik, mindennapjaik során. Ezzel pedig felhívják az üzletek, cégek, éttermek figyelmét a műanyagszennyezés csökkentésének sürgető tényére – olvasható a RAKUN Dobozközösség közleményében. Ha tehetjük, használjunk kulacsot, melyet már számos ponton, étteremben gond nélkül újratölhetünk. Ha vásárolni megyünk, vigyünk magunkkal tárolókat, vászonzsákokat.

Továbbá már számos, az újrahasználatot támogató kezdeményezéshez is csatlakozhatunk. Ilyen a RAKUN Dobozközösség is, melynek segítségével az eldobható elviteles dobozok helyett egy többször használható, higiénikus acéldobozban vihetjük haza az ebédünket, vacsoránkat. A rendszer működéséről az alábbi videóból tudhat meg többet, az elfogadóhelyek listáját pedig a RAKUN weboldalán nézheti meg.