fbpx

30 bála összepréselt PET landolt a Parlament előtt

Írta: Szerkesztőség - 2020 szeptember 13.

Óránként 180 ezer, évente több mint másfél milliárd darab PET palackot használunk el Magyarországon – ezeket az adatokat tűzte képzeletbeli zászlajára a Greenpeace, amikor a Parlament elé vonult az összepréselt műanyagpalack-hegyével.

 

 

A Greenpeace azért nyújtott be petíciót az eldobható italcsomagolások kivezetésére, hogy kiköveteljék a döntéshozóktól, hogy lépjenek fel az erőforrás-pazarló, a természeti környezetet pusztító gazdasági tevékenységek ellen.

„Nagymamáink életében is működtek az újratölthető italcsomagolások, és érték volt az erőforrásokkal való takarékoskodás, a természeti kincseink megóvása. A magyar kormánynak minden eszköz a rendelkezésére áll, hogy ezeknek az értékeknek a tiszteletben tartására kötelezze a gyártókat és forgalmazókat Magyarországon. Azt várjuk a kormánytól, hogy cselekedjen: legyenek elérhetőek itthon a fenntartható, környezet- és klímabarát italcsomagolások, vessünk véget a pazarló, a természetet elszennyező és pusztító eldobható kultúrának” – nyilatkozta Simon Gergely, a Greenpeace szakértője a megmozduláson.

Létező probléma, hogy a szelektív hulladékgyűjtés ellenére a PET-palackok, és alumíniumdobozok a szemétben végzik, sőt, rosszabb esetben eldobva a környezetünket nemcsak terhelve, de globálisan is szennyezve.

 

 

A Greenpeace szerint az italcsomagolások anyagában való újrahasznosítása nem működik megfelelően. Az elmúlt évtizedek megmutatták, hogy a gyártók, forgalmazók által hangoztatott újrahasznosítás nem jelentett megoldást a hulladékválságra. A Greenpeace Magyarország a visszaváltható, újratölthető palackok, üvegek újbóli bevezetését várja a magyar kormánytól, valamint azt, hogy minden eldobható italcsomagolást hasznosítsanak újra legkésőbb 2024-re, és az italcsomagolások legalább 70 százaléka legyen újratölthető legkésőbb 2026-ra.

Forrás: Járdány Bence / Greenpeace