fbpx

Kifejlesztették minden idők leghatékonyabb napelemét

Írta: Csomor Zsolt - 2020 július 10.

Egyre több napenergiás innovációról lehet mostanság hallani – sok más mellett ilyen az éjszaka termelő, a kétoldalas vagy a gömb formájú napelem. A következő generációs fotovoltaikus rendszerek pedig már a beltéri világítást is hasznosítani tudják.

 

 

A perovszkit szerkezetű anyagok több mint 100 éve ismertek, de korábban nem gondolták, hogy akár napelemekhez is felhasználhatók. Míg egy hagyományos napelemben megközelítőleg 180 mikron vastagságú szilíciumréteg szükséges, addig a perovszkit napelembe egy mikronnál vékonyabb filmréteg elegendő ugyanannyi napfény befogásához.

Olaszországi, német és kolumbiai kutatók egy csoportja a római Tor Vergata Egyetemen rugalmas perovszkit napelemeket fejlesztett kifejezetten beltéri készülékekhez, olvasható az Élő bolygónk oldalon. A legutóbbi tesztekben ezek a napelemek több mint 20 százalékos energiaátalakítási hatékonyságot nyújtottak 200 lux fényáram alatt, amely az otthonok tipikus megvilágítási képessége.

Az ultravilágító cellák integrálhatók vezeték nélküli termosztátokba, tűzriasztókba, biztonsági kamerákba és más alacsony fogyasztású érzékelőkbe. Ha ezeket a beltéri napelemeket párosítják az eszközökkel, akkor csökkentik vagy akár megszüntetik a cserélhető elemek szükségességét.

A perovszkit napelemek lebomlanak, ha azokat nedvességnek, erős hőmérsékletnek, ultraibolya fénynek, oxigénnek és más természeti elemeknek teszik ki, ezért további fejlesztésig ezek csak beltérben alkalmazhatók.

Kép forrása: Ikuhito Yoneda