fbpx

Hogyan lehet a műanyag csomagolófólia környezetbarát?

Írta: Transpack-2022/VI. lapszám cikke - 2022 december 15. -Hirdetés

HOGYAN VÁLHAT A MŰANYAG A SZEBB JÖVŐ RÉSZÉVÉ, AHELYETT HOGY FENYEGETNÉ AZT?

Manapság nagyon műanyagellenes a világ, ami a globális hulladékprobléma fényében érthető is. Ám a felelőtlen felhasználási szokásokat és hulladékkezelési rendszert nem volna szabad a műanyag számlájára írni, különösen azért, mert a legtöbb műanyag végtelenszer újrahasznosítható, így a megoldás kulcsát is magában hordozza. A változást csak az emberi gyakorlatban kell elérni! A Manupackaging Magyarország csomagolástechnikai vállalat 3 téren is tud segíteni abban, hogy a hazai cégek csökkentsék ökológiai lábnyomukat: hiszen ahhoz, hogy valóban változzon valami globális szinten, mindenkinek a saját háza táján kell elkezdenie a változtatást.

A műanyag jó vagy rossz?

Minden anyagnak vannak jó és rossz tulajdonságai, ezért fontos, hogy ezek ismeretében használjuk őket, és persze így is minden esetben a lehető legkevesebbet. A papír természetes és sok esetben nagyon jó csomagolóanyag. Ám ha fontos, hogy a csomagolás vízálló vagy gázzáró legyen, vagy éppen a műanyag többszörösét kell használni belőle a kellő védelemért, mégsem lehet jó választás. Nem jelenthet minden téren alternatívát a textil sem: egy vászontáskagyártása például több százszor nagyobb mértékben szennyezi a környezetet, mint egy polietilén szatyoré. Vagyis minimum több százszor kellene minden vászontáskát használni ahhoz, hogy elérjünk valamit, feltéve persze, ha a polietilén szatyrokat mindez idő alatt csak egyszer használtuk volna.

Arató Gábor, a Manupackaging Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója

A műanyag ezzel szemben olcsó, és az előállítása is jóval kisebb CO2-kibocsátással jár. A csomagolásban nagyon hasznos, egyelőre sokszor megkerülhetetlen anyag. Ami azonban a műanyag egyik legelőnyösebb tulajdonsága anyagként, a legproblematikusabb hulladékként: mégpedig a tartóssága. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy a műanyagra használat után is úgy tekintsünk, mint értékes nyersanyagra, amelyet akár évszázadokon át lehet hasznosítani. Vagyis teljesen az emberi gyakorlaton múlik, hogy hulladékként marad velünk még több száz évig, vagy éppen a körforgásos műanyag gazdálkodás hasznos részeként találja meg a helyét a bolygón. A Manupackaging Magyarország a csomagolóipar berkein belül azon dolgozik, hogy egy fenntarthatóbb világot teremtsen, és erre három megoldást tud kínálni partnereinek. Tevékenységüknek hála jelenleg évente 2000 tonnával kevesebb műanyag kerül felhasználásra az országban. Nézze meg, milyen költség- és csomagolóanyag-csökkentéseket ért el partnereivel a Manupackaging csapata korábban: https://manupackaging.hu/esettanulmanyok/

Csomagolóanyag-diéta, vagyis a felhasználás csökkentése

Ehhez jobb minőségű anyagra van szükség, azonban új gépre nem feltétlenül kell beruházni. Az 50-70%-os anyagmegtakarítással járó fejlesztések megtérülési ideje 2,5 hónaptól 2 év, vagyis gyakran a legközelebbi pályázatra sem éri meg várni. A személyre szabott megoldási javaslatok átfogó csomagolástechnikai audit után születnek, konkrét számításokkal a környezeti hatásokra vonatkozóan is.

A már lecsökkentett mennyiség visszaforgatása

A polipropilén és a polietilén a végtelenségig újrahasznosítható, éppen ezért fontos a visszaforgatás arányának növelése. Természetesen minél kisebb a felhasznált mennyiség, annál könnyebb annak megfelelő kezelése is. A Manunature RR stretchfólia ennek jegyében 30%-ban használat után újrafeldolgozott (PCR) anyagból készült, és 100%-ban újrahasznosítható.

Ami mégsem kerül a rendszerbe, lebomlik

Amíg a visszagyűjtés nem tökéletes, meg kell oldani, hogy az anyag a természetbe kerülve se jelentsen problémát. Eddig azonban a lebomló termékeket nem lehetett újrafeldolgozni. A Manunature BD stretch-fólia az első olyan nyújtható fólia, amely egyszerre újrahasznosítható és lebomló: vagyis jobb esetben visszagyűjtik, és ismét hasznos termék lesz belőle, míg rosszabb esetben a természetbe kerülve lebomlik, nem okozva károkat.

Kérje a Manupackaging Auditot most 130 000 forint helyett díjmentesen a https://manupackaging.hu/audit/ címen!

Arató Gábor | Manupackaging Magyarország Kft.