fbpx

Fenntarható csomagolások az autóiparban

Írta: Transpack-2021/IV. lapszám cikke - 2021 augusztus 30.

A megbízható gyártást és áruszállítást biztosító ipari csomagolásoknál éppúgy fontos a fenntarthatóság, mint más iparágak esetében. Sokféle csomagolási koncepció létezik, amely a teljesítményjavulás mellett a környezettel összeférhető kialakítást is lehetővé tesz. Az autóiparban is törekednek a csomagolások környezettel összeférhető kialakítására. A források kímélése a környezetpolitika alapelve.

 

 

 

Környezettel összeférhető csomagolás

De mit is jelent a környezettel összeférhető kialakítás egy ipari csomagolás esetében?

A kevesebb anyagfelhasználás, kisebb szén-dioxid-kibocsátás, a megfelelő mechanikai tulajdonságok biztosítása mellett. Egy korrózióvédő csomagolás esetében ez bonyolultabb, mert a mechanikai tulajdonságok mellett a vegyi tulajdonságok is szerepet játszanak.

 

Fém alkatrész, csomagolás
Fenntartható korrózióvédő csomagolás

 

A környezettel összeférhető csomagolási koncepciók jellemzői:

Természetes vagy legalább biológiailag lebomló anyagok használata, amelyek csekély energetikai ráfordítást igényelnek, és csekély az ökológiai lábnyomuk.

Újrafelhasználható megoldások, amelyek sokszor a negatív energiamérleg és a többlet költségek ellenére jól támogatják a visszaszállítási logisztikát. Fontos lenne ezen a területen jobb környezeti hatású megoldást kifejleszteni.

Újrahasznosítható egynemű vagy reciklált anyagok használata, amelyek visszavezethetők a regionális anyagkörforgásba.

A papírbázisú anyagok biológiailag lebomlóak, az energiamérlegük azonban nem kedvező a magas felületsúlyuk miatt, és korlátozott mechanikai szilárdságuk miatt az ipari csomagolások területén nem mindig alkalmazhatók. Ezzel szemben a műanyag csomagolások továbbra is megfelelő anyagok ezen a területen környezeti szempontból is.

 

Természetes anyagok

A VCI (Volatile Corrosion Inhibitor) módszer elterjedt a korrózióvédelemben. A Biocor az első VCI korrózióvédő anyag, amely a szokásos VCI vegyszerektől mentes és természetes bázisú bevonatokra épül. A Biocor fólia élelmiszerekkel is érintkezésbe kerülhet. Az ember és a környezet védelme kétségkívül a legfontosabb, de a fémek megbízható védelme ebben az iparágban elengedhetetlen.

 

Fém alkatrész, csomagolás
 Főtengely VCI fóliába csomagolva

 

Az egyensúlyt megtalálni

Kiemelt cél a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése és a források hatékony kímélése. Nagy különbség van a reciklátumok között is. Csak azok az ipari vagy lakossági gyűjtésből származó recikátumok szén-dioxid-semlegesek, amelyek megfelelő közelségben elérhetők. A korrózióvédő csomagolásoknál a szokásos követelményeket be kell tartani. A mechanikai értékek vizsgálata egyszerű. A VCI hatást is ellenőrizni kell, mert a reciklátumban lévő esetleges szennyeződések gátló hatásúak lehetnek a korrózióvédelem szempontjából.

 

Bioműanyagok alkalmazása

Nem bizonyított, hogy a komposztálható polimerek alkalmasak ipari és különösen korrózióvédő csomagolásokhoz. Ez komoly kutatási feladat, nagyon sokféle megoldás létezik, a biológiai lebonthatóság csak egy tényező, amelyet a korrózióvédő hatással és mechanikai szilárdsággal kell kombinálni az ipari alkalmazásoknál. Jelentős környezeti eredmény lenne a logisztikai láncban az újrahasznosítási körforgást megspórolni a biopolimerek előnyeit kihasználva. Már vannak komposztálható VCI termékek tesztelés alatt, meg kell felelni az ipari komposztálhatóság követelményeinek és ezeket az anyagokat felelőséggel kellkezelni.

 

A korrózióvédő csomagolások jövője

A korrózióvédő csomagolások tervezése átfogó koncepciót igényel. Egyrészt biztosítani kell a csomagolóanyag kinyerésétől a hulladék kezeléséig a kevesebb anyagfelhasználást, másrészt hosszabb élettartamot, azaz jobb védőhatást kell elérni. A reciklátumok alkalmazásával egyértelműen kevesebb új anyagot kell felhasználni, és hulladékként kezelni. Az egyre tökéletesebb biopolimerek kifejlesztése remélhetőleg lehetővé teszi a környezet számára megfelelő körforgást, és egyidejűleg a vegyszermentes felhasználást.

 

Kiss Rozália
Forrás: Dr. Tom Giessler Nachhaltige Verpackungen im Automotive-Bereich