fbpx

Újrahasznosított műanyagokból – ismét – termék lesz

Írta: Kohout Zoltán - 2019 március 25.

A műanyaghulladék nyersanyagként való felhasználása új utat nyit a körforgásos gazdaságban

Ma már közismert, milyen nagy szükség van az újra nem hasznosított műanyaghulladékok visszavezetésére a gazdasági-termelési körforgásba. A BASF a ChemCycling folyamat alkalmazásával segíti ügyfelei műanyaghulladékának újrahasznosítását: innovatív utat biztosít az olyan – jelenleg újra nem hasznosított – műanyaghulladékok feldolgozására, mint például a vegyes vagy nem tisztított műanyagok. Az ilyen hulladékot rendszerint hulladéklerakóba szállítják, vagy energia-visszanyerési eljárással elégetik. A kémiai újrahasznosítás azonban egy újabb alternatívát kínál: termokémiai folyamatok alkalmazásával, az ilyen műanyagok felhasználásával szintetikus gáz, illetve szintetikus olajok állíthatók elő. Az így kapott újrahasznosított nyersanyagok kiindulási anyagként használhatók vegyipari termékek előállításához, ezáltal részlegesen helyettesíthetik a fosszilis erőforrásokat.

Elsőként kezdte

A BASF – kémiailag újrahasznosított műanyaghulladék felhasználásával – elsőként állított elő más termékeket, és ezzel az iparág globális úttörőjévé vált. – A kémiai újrahasznosítás jelentősen hozzájárulhat a világ hulladékkezelési problémájának megoldásához – állítja Dr. Martin Brudermüller, a vállalat igazgatótanácsának elnöke, a BASF technológiai igazgatója. – ChemCycling projektünk keretében, a műanyaghulladékot erőforrásként használjuk fel, ezzel értéket teremtünk mind a környezet, mind a társadalom, mind a gazdaság számára. Egyesítettük erőinket az értéklánc mentén működő partnereinkkel, hogy létrehozzunk egy körkörös működési modellt – mutatott rá Brudermüller. A BASF szorosan együttműködik ügyfeleivel és partnereivel egy körkörös értéklánc kialakításán, ideértve a hulladékkezelési vállalatokat és technológiai szolgáltatókat, valamint a csomagolóanyag-gyártókat.

 

Hulladékból csomagolás, alkatrész

A BASF, különböző szektorokban működő 10 ügyfelével együttműködve, már megkezdte a kísérleti termékek előállítását. A ChemCycling projekt keretében elsőként előállított termékek között említhetők a sajtok csomagolásához használt anyagok, hűtőgép-alkatrészek és szigetelőpanelek. A magas szintű minőségügyi és higiéniai szabványoknak való megfelelést – amelyek különösen fontosak az élelmiszercsomagolási szektoron belül – az teszi lehetővé, hogy a BASF által biztosított ChemCycling termékek pontosan ugyanolyan jellemzőkkel rendelkeznek, mint a fosszilis erőforrásokból készült termékek. Stefan Gräter, a BASF által elindított ChemCycling projekt vezetője, komoly lehetőségeket lát. – A kémiai újrahasznosítás innovációs üzleti modellek megvalósítására ad lehetőséget vállalatunk és ügyfeleink számára, akik máris nagyra értékelik az újrahasznosított anyagokból készült termékeket és csomagolóanyagokat, ám a minőséget illetően nem tudnak, illetve nem akarnak kompromisszumokat kötni. A BASF tervezi, hogy kereskedelmi forgalomba hozza a ChemCycling projekt első termékeit.

Az ügyfél választ, a Verbund ideális feltételeket kínál

A termelési lánc kezdetén, termokémiai folyamatok segítségével, műanyaghulladékból pirolízis-olajjá alakított terméket adnak a Termelési Verbundhoz. A fentiek alternatívájaként, műanyaghulladékból előállított szintetikus gáz is felhasználható. Az első adagnyi pirolízis-olajat tavaly októberben juttatták be a BASF ludwigshafeni gőzkrakkoló egységébe. A gőzkrakkoló a Verbund alapon működő termelés kiindulási pontja. Olyan nyersanyagok felbontását, vagy „krakkolását” végzi el 850 Celsius-fok körüli hőmérsékleten, mint a nafta vagy a pirolízis-olaj. A folyamat során első lépésben etilént és propilént állítanak elő. A Verbund során e vegyi alapanyagokat használják fel számos vegyipari termék előállításához. A tömegegyensúly-megközelítés alapján, egy hitelesített módszer felhasználásával matematikailag meghatározható, mekkora az újrahasznosított nyersanyag aránya a késztermékben. Minden ügyfél kiválaszthatja, mekkora legyen az újrahasznosított anyagok aránya az adott termékben.

 

Kihívások és elemzések

Mind a piac, mind a társadalom elvárásokat támaszt az ipari szektorral szemben, hogy konstruktív megoldásokat találjon a műanyaghulladék kezelésére. A kémiai újrahasznosítás innovatív kiegészítő megoldást jelent a többi újrahasznosítási és hulladékkezelési eljárás mellett. – A műanyaghulladékok esetében az újrahasznosítási lehetőségek széles körére van szükségünk, hiszen nem minden megoldás alkalmazható az összes típusú hulladék kezelésére, vagy mindenféle jellegű termékalkalmazáshoz. Elsődleges megoldásként minden esetben azt kell választani, amely az életciklus-elemzés során a legjobb eredményt biztosítja – foglalta össze Andreas Kicherer, a BASF fenntarthatósági szakértője.

Piacfüggő alkalmazhatóság

A technológiai és szabályozási feltételeknek azonban mindenképpen eleget kell tenni, mielőtt a projekt készen áll a kereskedelmi forgalmazhatóságra. Először is, a műanyaghulladékból újrahasznosított nyersanyagok előállításához – mint például a pirolízis- vagy a szintetikus gáz – felhasznált technológiákat tovább kell fejleszteni, és alaposan ki kell dolgozni az egységesen magas minőségi színvonal biztosítása érdekében. Továbbá, a regionális szabályozásokon múlik, hogy a módszer milyen mértékben valósítható meg az egyes piacokon. Például elengedhetetlenül fontos, hogy a kémiai újrahasznosítást és a tömegarány-megközelítést olyan eljárásként ismerjék el, amelyek hozzájárulnak az érintett termékekre és alkalmazásokra meghatározott újrahasznosítási célok eléréséhez.

A fogyasztói felelősség

A műanyagok számos előnyös tulajdonsággal rendelkeznek a műszaki alkalmazásuk, valamint a gyógyszeripari és a mindennapi életben való felhasználásuk során, és gyakran előnyösebb alternatívát jelentenek más anyagokkal szemben. A kihívást a felhasználást követően keletkező műanyaghulladék felelős kezelése jelenti. A megfelelően működő hulladékkezelési rendszerek, valamint a műanyagokkal kapcsolatos felelős fogyasztói magatartás kulcsfontosságú a műanyaghulladékból eredő környezetszennyezés megoldását illetően. Ennek érdekében a BASF számos – különböző szervezetek és nemzetközi szintű szereplők által szervezett – projekthez csatlakozott. A vállalat 2018-ban csatlakozott a Globális Műanyagipari Tanács (World Plastics Council) nevű szervezethez, továbbá 2014-től részt vesz az Operation Clean Sweep® programban, amely a műanyagipar nemzetközi szintű kezdeményezése a műanyag szemcsék, pelyhek és porszerű anyagok környezetbe való kikerülésének megakadályozására. A BASF új, ChemCycling projektje egy újabb mérföldkövet jelöl az erőforrások felelős felhasználása irányába tett úton, valamint példaként szolgál arra, milyen megoldásokkal járul hozzá a BASF a globális kihívások megoldásához, miközben ügyfeleit is támogatja céljaik elérésében.