fbpx

Videón: Magyarországra jön a háznyomtatás

Írta: Kohout Zoltán - 2021 augusztus 26.

Öt perc alatt 1 m2-nyi dupla rétegű fal megépítésére képes az a technológia, amivel nemrég Németországban fejezték be egy ház építését – és ami hamarosan hazánkban is működni fog.

 

3D nyomtatott ház

 

Érkezik a költséghatékony eljárás

Tavaly ősszel kezdték el, és az idei nyár elején már beköltözhető volt az a 3D nyomtatással készült ház, amit gyors és költséghatékony technikával nyomtattak. Az egylakásos házat a zsaluzatokkal és állványzatokkal foglalkozó PERI a 3D-s nyomtatásra specializálódott dán COBOD BOD2 nyomtatójával kivitelezte Beckumban. Az átadás kapcsán Ézsiás Miklós, a PERI Magyarország ügyvezető igazgatója a Portfóliónak elmondta, reményeik szerint hamarosan a közép-kelet-európai régióban, így Magyarországon is épülhetnek 3D beton nyomtatással készült házak.

 

3D nyomtatott ház
A beckumi ház belső tere

 

Két ember vezérli…

A BOD2 nyomtató rekordsebességgel, 1 m/s sebességgel dolgozik, vagyis egy 1 m² nagyságú dupla rétegű fal nagyjából 5 perc alatt készül el. A technológia révén a BOD2 egy bizonyos időzített kötésű, a célra speciálisan fejlesztett cement-alapú anyagból, rétegenként felépítve nyomtat betonelemeket – mint az a videón is látható. A nyomtatófej 3 tengelyen mozog egy biztonságosan felszerelt fém kereten, emiatt nincs szükség a nyomtató áthelyezésére és ismételt kalibrálására. A szerkezet üzemeltetéséhez mindössze két emberre van szükség. A témával korábban e cikkünkben foglalkoztunk: Új sztori az emberiség történetében.

 

Fotók: PERI GmbH