fbpx

Csomagolás: 30 éves a Tetra Pak budaörsi gyára

Írta: Transpack-2022/VI. lapszám cikke - 2022 december 22.

Mind a svéd vállalat vezetése, mind a hazai szakmai és a vásárlóközönség büszke lehet arra a sikertörténetre és jelenbeli fejlődésre, amit a Tetra Pak idén 30 éves budaörsi gyára produkál. A vállalat világszerte élenjáró a praktikus, az élelmiszert és egyben a környezetet óvó csomagolásokban, s egyedül a magyar gyárban készül a világszerte egyedülálló Tetra Recart csomagolás.

Tetra Pak 30. évforduló

30 év a minőségért, a környezetért, az innovációért

A Tetra Pakot 1951-ben alapították Svédországban azzal a céllal, hogy olyan csomagolást hozzanak létre, amely megfizethető, mégis modern és biztonságos. A cég szellemiségét kettős cél vezérli azóta is. Egyrészt védeni az áru minőségét, eltarthatóságát – ezzel csökkentve az élelmiszerpazarlást –, a csomagolóanyag-előállítás teljes láncolatában biztosítani a környezet terhelésének minimalizálását. A mára világszerte vezető pozíciójú családi cég csomagolásai újrahasznosíthatók, főként megújuló nyersanyagokból készülnek – hangzott el október 25-én a gyár fennállásának 30. évfordulós ünnepségén. A rendezvényen felavatták a budaörsi komplexum új nyomdagépét, amely 20%-os kapacitásnövekedést biztosít a nyomtatás területén, ezzel segítve a hatékonyságot, a jobb minőséget, az energiafelhasználás és a hulladék csökkentését. Az 500 alkalmazottal működő hazai üzemből egyébként ma már évi 2,5 milliárd csomagot exportálnak a világ 54 országába. Kizárólag itt készül a méltán világhírű Tetra Recart innovatív csomagolóanyag, amely már zöldségek, levesek, szószok, készételek, gyümölcsök és állateledelek védelmét is biztosítja, s forradalmi, karton alapú megoldással 80%-ban mérsékeli az éghajlatra gyakorolt hatásokat a hagyományos anyagokhoz képest. A jubileumi rendezvényen Peter Kortsmit, a budaörsi gyár igazgatója (képünk bal szélén) és Dmitrij Smolin, az EMEA régió alelnöke mellett beszédet mondott Dag Hartelius, Svédország nagykövete és Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere, aki egyébként annak idején jelen volt az 1992-es gyáravatón is.

Piaci potenciál, emberi elkötelezettség és a partnerek támogatása – interjú Peter Kortsmittel

A Tetra Pak kutatásai és gyártótevékenysége kezdetben a praktikus, az élelmiszer minőségét, eltarthatóságát hatékonyan óvó csomagolások kifejlesztésére irányult. A 90-es évektől hangsúlyosan jelent meg a környezetterhelés csökkentésének szempontja is. Milyen megfontolás motiválja ezt a szemléletet?

– Alapvető célunk és elköteleződésünk, hogy egészséges és mindenki számára elérhető ételeket biztosítunk világszerte. Vállalatunk szlogenje és ígérete is az, hogy megóvjuk, ami jó: az élelmiszereket, az embereket és a bolygót. A Tetra Paknál célunk, hogy segítsünk egy olyan világ létrehozásában, amelyben biztonságos és fenntartható élelmiszer-hálózatok működnek. Számunkra ez azt jelenti, hogy növeljük az egészséges, tápláló ételekhez való hozzáférést, csökkentjük az élelmiszer-veszteséget és -pazarlást, és segítünk a fenntartható élelmiszer-hálózatok kiépítésében. Az fenntarthatóság terén például azon dolgozunk, hogy hatékonyabban tájékoztassuk a vásárlókat és a fogyasztókat, miközben az újrahasznosítási infrastruktúrába is beruházunk. Emellett elkötelezettek vagyunk az olyan zöldmegoldások bevezetése mellett is, mint például a papír szívószálak, a rögzített kupakok és a növényi alapú műanyagok.

A magyarországi vállalat és gyártás létrehozása a politikai és kulturális közeledésről, bizalomról is szólt a svédek részéről, hiszen a 90-es évek előtt hazánk egészen más közéleti légkörben élt, a nyugat-európaitól jelentősen eltérő vállalati attitűdökkel. Beváltak-e a Tetra Pak várakozásai a megelőlegezett bizalomról –például a munkamorál, a jogi, gazdasági szabályozási környezet szempontjából?

– A Tetra Pak 1989-ben érkezett Magyarországra, majd 1992-ben, a budaörsi gyár átadásával kezdte meg a helyi termelést. Azóta folyamatosan beruházunk az üzembe, így mára a globális ellátási láncunk kulcsfontosságú szereplőjévé vált. Budaörs több okból is nagy jelentőséggel bír a Tetra Pak számára. Ezek közé tartozik például a kiemelkedő stratégiai elhelyezkedés Közép-Európában, amely biztosítja a rendelések hatékony kiszállítását; a piaci potenciál; az emberek kiválósága és elkötelezettsége; valamint a magyarországi partnereinktől kapott támogatás. A budaörsi gyár fontosságát tovább bizonyítja, hogy kizárólag ebben az üzemünkben gyártjuk Tetra Recart csomagolásunkat, amely egy olyan, forradalmi, kartonalapú megoldás, mely 80%kal csökkenti az éghajlatra gyakorolt hatást a hagyományos készételek csomagolásához, így például a konzervdobozokhoz vagy üvegedényekhez képest. Emellett összesen 100 millió eurót fektettünk be budaörsi gyárunkba, és csak az elmúlt nyolc évben mintegy 75 új munkahelyet teremtettünk. A gyár 30. évfordulója alkalmából a Tetra Pak 14 millió euró értékben egy új nyomdagépbe is beruházott.

Az aszeptikus csomagolási technológiát a múlt század egyik legjelentősebb technikai vívmányaként tartotta/tartja számon az iparág. Nehezíti vagy éppen inspirálja az ezen az úton járó új technológiák kifejlesztését az említett fenntarthatósági elkötelezettség?

– A Tetra Pakot 70 évvel ezelőtt alapították. Alapítónknak, Ruben Rausingnak világos elképzelése volt arról, hogy egy csomagolásnak többet kell megtakarítania, mint amennyibe kerül, és ehhez az elvhez az elmúlt 70 évben mi is hűek maradtunk. A mai napig az innováció öröksége és a mindenki számára biztonságos, tápláló élelmiszerekhez való hozzáférés biztosítása iránti elkötelezettségünk az, ami vezérel bennünket. Célunk, hogy kizárólag felelősen beszerzett, megújuló vagy újrahasznosított anyagokból készült, teljes mértékben újrahasznosítható és CO2-semleges kartondobozokat hozzunk létre.

A csomagolóanyagok újrahasznosítása és a környezetvédelem közös metszete az alapanyag-felhasználás terén egyre inkább az egynemű csomagolóanyagok felé tereli most a figyelmet. Elképzelhető, hogy a Tetra Pak csomagolások is ebbe a körbe fognak tartozni a legjellemzőbb élelmiszercsoportok esetében?

– Azzal, hogy felelősen beszerzett, növényi alapú vagy újrahasznosított anyagokat használunk, semlegesítjük a CO2-kibocsátást, javítjuk az újrahasznosítás folyamatát, és hosszabb ideig használjuk az anyagokat. Olyan csomagolást hozhatunk létre, amely biztosítja az élelmiszerek általános elérhetőségét, miközben óvja a természetet és az éghajlatot. Azon az úton haladunk, hogy a világ legfenntarthatóbb élelmiszercsomagolását hozzuk létre. Ennek eléréséhez a Tetra Pak a következő 5-10 évben évente nagyjából 100 millió eurót szán a jövő italoskarton dobozának kifejlesztésébe, amely teljes mértékben megújuló, újrahasznosítható és szén-dioxid-semleges.

A jövő fenntartható csomagolása kizárólag megújuló vagy újrahasznosított anyagokból készül, maga is teljes mértékben újrahasznosítható, illeszkedik az alacsony CO2-kibocsátású körforgásos gazdaságba, és biztosítja az élelmiszerbiztonság érvényesülését.

Év elején a Tetra Pak elkezdte tesztelni a kartoncsomagolások alumíniumrétegének kiváltására szolgáló rostalapú elválasztóréteget is. Ez újabb áttörést jelent a teljesen megújuló, aszeptikus csomagolás felé vezető úton. Innovatív, rostalapú anyagunk az alumíniumréteget helyettesíti azzal a céllal, hogy tovább csökkentse a csomagolások szénlábnyomát, miközben a fogyasztás utáni kartondobozokat még vonzóbbá tegye azon vásárlók számára, akik személyes ügyüknek tekintik az újrahasznosítást. Fontos, hogy a Tetra Pak italoskartonjai jelenleg is újrahasznosíthatóak, és széles körben újra is hasznosítják őket az EU-ban. A területen 2019-ben már 51%-os volt az újrahasznosítási arány, és kötelezettséget vállaltak arra, hogy 2030-ra ezt az arányt az újrahasznosítás céljából összegyűjtött anyagok esetében 90%-ra, a már újrahasznosított anyagok esetében pedig 70%-ra növelik.

Kohout Zoltán