fbpx

Műanyag újrahasznosítás a Tisza-parton

Írta: Szerkesztőség - 2021 május 19.

A PET Kupa szakemberei és önkéntesei az Aktív Magyarország Program támogatásával ártéri hulladékgyűjtő akciót indítottak Mosolygó Zsák néven, több Tisza-menti településen. Szelektív gyűjtőzsákok kihelyezésével ösztönözték a lakosságot a folyópart megtisztítására. Egy mobil kiállító térben pedig bemutatják az összegyűjtött hulladék sorsát, az újrahasznosítás fortélyait.

 

Az újrahasznosítási lehetőséget is bemutatja a MüMü

A Tiszai PET Kupa csapata 9 éve tisztítja az árteret. A célja az volt, hogy a korábban kitisztított felső-tiszai szakaszok után a helyi közösségek bevonásával horgászok, vízitúrázók és természetjárók vegyék ki a részüket a munkából.

 

újrahasznosítás tisza mümü hajó
Hajókabin hangulatával „repít” a folyóra

 

A program a szelektív gyűjtésre alkalmas zsákok mellett gondoskodott a szakmai-biztonsági ismeretek átadásáról, a hulladék szelektálásáról, kezeléséről és elszállításáról.

Az esemény zárásaként a begyűjtött hulladék további sorsát mutatja be a Műanyag Műhely (MüMü) a tavaly megtisztított területeken. A MüMü utánfutón gördül egyik településről a másikra, és hajókabin hangulatával egy röpke pillanatra a folyóra repíti a látogatót. Odabent pedig a folyami hulladékok változatos világával ismerkedhetünk. A folyók rengeteg műanyag hulladékot hoznak, amelyek újrahasznosítási lehetőségeit is bemutatja a MüMü, ami Tiszadadáról indulva ellátogat Tiszagyulaházára, majd Tiszapalkonyára isolvasható a humusz.hu oldalon.

A szervezők szerint fontos lépés, hogy azok, akik a hulladékot összeszedték, lássák, nem csak a környezetüket tisztították meg, de értékes alapanyagot is gyűjtöttek.

 

Képek forrása: humusz.hu

Összeállította: Csomor Zsolt