fbpx

Az alufólia szállítások tovább csökkennek

Írta: Szerkesztőség - 2023 december 29.

Az EAFA, az Európai Alumíniumfólia Szövetség adatai alapján, a harmadik negyedévben több mint 20 százalékkal csökkentek az európai hengerművek alumíniumfólia-szállításai. A Szövetség véleménye szerint az okok a geopolitikai válságokban, a tartós inflációban és a magas kamatokban keresendők. A visszaesésben, mind a kontinensünk, mind pedig a tengerentúli piacok érintettek. Az elsősorban rugalmas csomagoláshoz és háztartási fóliához használt vékony fólia forgalma mutatta a legnagyobb visszaesést. Ebben a szegmensben összességében 22 százalékkal csökkent a gyári kibocsátás. 

Míg az európai piacok csaknem 19 százalékkal estek vissza, addig az export körülbelül 40 százalékkal zuhant. Az export volumene jelentősen elmaradt az európai belföldi mennyiségtől.  Ennek a fejleménynek a fő okai a továbbra is gyenge és óvatos végfelhasználói kereslet a csomagolási alkalmazások iránt, valamint a feldolgozók továbbra is magas készletszintje a világjárvány utáni ellátási lánc zavarai miatti túlrendelések miatt.

alufólia
Az európai alufólia piacok csaknem 19 százalékkal estek

A helyzet a félmerev tartályokhoz, mérnöki vagy egyéb alkalmazásokhoz használt vastag fóliák esetében sem minősíthető jobbnak. Az európai kereslet 16 százalékkal esett vissza az elmúlt három hónapban, míg a tengerentúli közel 20 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

Iparági vélekedés szerint, olyan sok ágazaton kívüli tényező érinti a gazdasági tevékenységet, hogy nehéz biztosan felmérni a kereslet jövőbeli irányát. Fellendülés 2024 első feléig nem várható – a végpiacok nagyobb rugalmassága, a gazdasági növekedési kilátásokba vetett nagyobb bizalom és a katonai konfliktusok csökkenése miatt. A csomagolás iránti kereslet az ünnepi időszak közeledtével várhatóan valamelyest helyreáll és a készletek nem maradnak örökké magasak. 

Összeállította: Czékus Mihály