fbpx

A LEGO Csoport még egy lépést tett a fenntarthatóság felé

Írta: Csomor Zsolt - 2021 június 25.

A játékairól sokak által jól ismert LEGO Csoport szétdobált PET-palackokból készítette az első, újrahasznosított alapanyagú LEGO® kocka prototípusát. A kocka megfelel a vállalat szigorú minőségi és biztonsági feltételeinek.

 

Egy még fenntarthatóbb jövő felé

Több mint 150 tagú csapat dolgozik azon, hogy fenntartható megoldásokat találjon a LEGO termékre. Az elmúlt 3 évben az anyagtudósok és mérnökök több mint 250 PET anyagvariációt és több száz műanyag alternatívát teszteltek.

 

lego kocka játék futószalag kéz

 

Ennek eredményeként jött létre az a prototípus, ami minőség, biztonság, játék és persze összeilleszthetőség terén is megfelel az elvárásoknak.

Az ezekből készült kockáknak – miközben ugyanolyan tartósak, erősek és kiváló minőségűek mint a már meglévő kockák – kompatibilisnek kell lenniük azokkal a LEGO elemekkel, amelyek az elmúlt 60 évben készültek – mondta Tim Brooks, a LEGO Csoport fenntarthatóságért felelős alelnöke.

 

Utánozhatatlan minőség és biztonság

Sok időbe telik, mire az újrahasznosított kockák a LEGO dobozokban is megjelenhetnek. A csapat tovább teszteli és fejleszti a PET formulát, majd dönt arról, hogy elindulhat-e a próbagyártás. A tesztelésnek ez a következő fázisa legalább egy évig tartó folyamat.

 

lego kocka játék kéz kesztyű

 

Az újrahasznosított anyag – amiből a prototípus készült – az Amerikai Egyesült Államokban működő beszállítóktól származik. Újrahasznosítottsági fokát és minőségét az amerikai Élelmiszer‑ és gyógyszerfelügyelet (FDA) valamint az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) igazolta. Átlagosan egy literes PET-palack tíz darab 2×4-es LEGO kocka előállításához szükséges anyagot tartalmaz.

 

Képek forrása: LEGO Csoport