fbpx

Védelem biztonsági matricákkal

Írta: Transpack-2021/III. lapszám cikke - 2021 június 25.

Minden vállalkozás arra törekszik, hogy az általa előállított terméket, a dokumentumait és az objektumait a lehető legsokoldalúbban védje a nem várt hatásokkal szemben. Egyik ilyen módszer a különféle biztonsági matricák, címkék használata.

 

biztonsági matrica címke
Forrás: www.indiamart.com

 

Minél többrétűbb a védelem, annál nagyobb a biztonság

A biztonsági címke és matrica hasznos megoldás arra, hogy megtudjuk, az adott csomagolás nem került kibontásra, eredeti termékről van szó vagy éppen a biztosított objektum nem lett kinyitva.

Vegyünk alapul például egy dobozt. Ha annak lezárása egy egyszerű (vagyis nem biztonsági) címkével/matricával történik, akkor az nem védene az illetéktelen kezek káros tevékenysége ellen, hiszen az egyszerű matrica könnyen manipulálható. Ezzel szemben a biztonsági matricák – a védettségi szintjüknek megfelelően – reagálnak az illetéktelen eltávolításra.

Világszinten nehéz megítélni a piac nagyságát, ugyanis a piackutató cégek elemzéseiben elég nagy szórás mutatkozik a piacméret meghatározása során. Annyi azonban még így is kiolvasható az elemzésekből, hogy egy dinamikusan bővülő piacról van szó. Olyanról, ahol éppen úgy jelen vannak a nagy szortimenttel rendelkező multicégek, mint az adott régióban vagy országban tevékenykedő kisebb vállalkozások. A hazai piacunkat nézve minden igényt kielégítő kínálattal találkozhatnak a biztonsági matricákat/címkéket vásárló cégek.

 

Különböző szintű védelem

Ma már a nyomdaipar gyors fejlődésének köszönhetően nem igazán van olyan védelmi feladat, amit ne lehetne megoldani a matricák használatával. Így a nagy klasszikusok mellett találkozhatunk már olyan speciális változatokkal is, mint pl. az alacsony hőmérsékletet tűrő címke, a Piggy-Back címke vagy az ékszercímke.

A biztonsági matrica vagy címke a típusától függően különböző szintű védelmet nyújt az alkalmazók számára. Nagy előnye, hogy szinte minden iparágban „bevethető”. Habár a piaci fajtakínálat nagyon bőséges, az öntapadó biztonsági címkék esetén az alábbi három „főcsoporttal” találkozhatunk (lásd: 1. táblázat). A csoportokat többek között az általuk megvalósított védelmi szint különbözteti meg. Így a bevágással ellátott címkék jelentik a belépőszintet, a nyomot hagyó címkék pedig a felső kategóriát.

 

biztonsági matrica címke
Forrás: http://www.printablesecuritylabels.com/

 

A biztonsági matricák fontossága

Árujelölés esetén azért van nagy jelentősége a biztonsági címkék használatának, mert az egyfajta bizalmat ad a fogyasztónak abban, hogy a kapott áruk eredetiek, és a „gyári tartalommal” rendelkeznek. Számos olyan termék létezik a piacon – az elektronikai készülékektől az élelmiszerekig –, amelyeket biztonsági matricával/címkével látnak el. Ezen matricák sérülését vagy eltávolítására utaló jeleket látva a fogyasztó joggal feltételezheti, hogy az árut esetleg manipulálták vagy már használták. A biztonsági címkével ellátott termékek erősítik a fogyasztók és a gyártó/forgalmazó közötti bizalmi kapcsolatot. Ezek a címkék lehetővé teszik a márkáknak a termékeik eredetiségét ellenőrizni, és fenntartani ezek integritását az egész ellátási láncban, a gyár szintjétől kezdve a fogyasztókig.

A biztonsági matricákat szinte valamennyi elektronika, számítás- és híradástechnikai cég használja a jótállás/garancia feltételek vonatkozásában. A biztonsági matrica sérülése, elvesztése, eltávolítása az esetek döntő többségében a jótállás elvesztésével jár. A kereskedők és a vásárlók a gyártói iránymutatás alapján megtanulhatják, hol keressék a biztonsági jellemzőket – ezek közük némelyik jól látható, másik pedig alig érzékelhető –, amelyeken keresztül azonosítható a termék eredetisége. Bizonyos típusú biztonsági címkék olyan speciális tulajdonságokkal is bírnak, amelyek lehetővé teszik a gyártók számára a termék útjának a nyomon követését.

Napjainkban már egyre több vállalat, egyre szélesebb körben használja különböző célzattal ezeket a praktikus nyomdaipari termékeket. A gyártók követve a piaci trendeket ma már a legkülönlegesebb egyedi igényeket is képesek kiszolgálni.

 

Piaci fajtakínálat az öntapadó biztonsági címkék terén
1. táblázat: Piaci fajtakínálat az öntapadó biztonsági címkék terén

 

Marketingértékkel bír

Nyilvánvaló, hogy a biztonsági matricák célja a védelem. Emellett érdemes megemlíteni még egy jól kiaknázható előnyüket, a marketingértéket is. Különösen a hologramos címkék/matricák használhatóak eredményesen – az alapfunkciójuk mellett – reklámcélokra. Mivel jól láthatók, így képesek a figyelmet egy üzletben az árura terelni. A hologram matricák szinte bármely csomagolás esetén használhatóak. Áruféleségtől függetlenül a világ legismertebb márkái használják a céges logót is tartalmazó hologramokat termékeiken. A szakemberek úgy vélik, hogy a hologram használata növelheti a termék „észrevehetőségét”, valamint javíthatja a márka általános megítélését.

 

Czékus Mihály