fbpx

A csomagolásával bukott meg a hamis Sputnik vakcina

Írta: Sándor Ildikó - 2021 március 22.

Mexikóban, egész pontosan Cambeche államban akadt egy szállítmány hamis Sputnik V koronavírus elleni védőoltásra a hatóság – írta meg a The Moscow Times.

 

sputnik, hamisítás, vakcina csomagolás

 

A Hondurasból érkező magán repülőgépen egy 1155 fiolát tartalmazó dobozt találtak két hűtő közé rejtve a rutinellenőrzéskor. Ez a mennyiség közel 5800 oltásra lenne elegendő. A hondurasi legénységet és az utasokat átadták az ügyészségnek – derül ki a mexikói vámhatóság közleményéből.

Az orosz vakcina értékesítéséért felelős állami vagyonalap, az RDIF köszönetet mondott a hamis készítmények elkobzásáért. Az illegális szállítmányról készült felvételek elemzése alapján – amelyeken jól látszik a csomagolás és a fiolák címkézése – megállapítható, hogy a tartalmuknak semmi közük a Szputnyik V-hez. Már a szállítás módszere is megsértette az orosz vakcinával kapcsolatban előírt csomagolási és szállítási követelményeket, de az ampullák csomagolása is gyanússá vált: a valódi vakcina minden egyes fiolájának egyedi kódja van, amelynek alapján vissza lehet keresni, hogy honnan származik.