fbpx

Ismét nagy kihívás előtt a logisztika

Írta: Csomor Zsolt - 2020 november 24.

Az Air France KLM Martinair Cargo 2020 márciusa óta mindent megtett légi közlekedési hálózatának és ellátási láncainak fenntartása érdekében, ami a pandémia alatt különösen fontosnak bizonyult. Napjaink következő logisztikai kihívása a COVID-19 vakcinák globális terjesztése lesz.

 

Új kihívások

Az amerikai Pfizer a német BioNTech céggel együtt nagy sikert jelentett be a potenciális COVID-19 oltóanyaggal kapcsolatban. A vakcinák forgalmazása példátlan logisztikai kihívás lesz. A becslések alapján körülbelül 15 milliárd oltást kell elosztani világszerte, melyek közül sokat csak rendkívül alacsony -70 Celsius fokos hőmérsékleten, míg más oltóanyagokat +2 és +8 Celsius fok között kell tartani.

 

Covid-vakcina

 

Felkészülés a vakcinák szállítására

Az Air France-KLM Martinair Cargo többéves tapasztalattal rendelkezik a gyógyszerek hőmérséklet-szabályozással történő szállításában. Ez volt az első légitársaság csoport, amely megszerezte az IATA által kiadott CEIV tanúsítványt – ismertette GertJan Roelands, az Air France KLM Martinair Cargo vezérigazgató-helyettese.

A COVID-19 vakcinák forgalmazása egyedülálló kihívás mennyiség, szállítási követelmények és biztonság szempontjából egyaránt. Annak érdekében, hogy felkészülten nézhessenek szembe a nehézségekkel, a KLM négy hónappal ezelőtt létrehozott egy COVID-19 vakcina munkacsoportot, amiben minden érintett Air France KLM-Martinair Cargo részleg képviselteti magát.

Csapataik átfogó akciótervet dolgoztak ki: a Schiphol Pharma Hubnál például néhány hónappal ezelőtt megnyitottak egy 1118 m3-es szabályozott hőmérsékletű tárolót, és egy 2061 m3-es fagyasztó raktárt is építenek. A Charles de Gaulle Pharma központunkban hamarosan szintén elkészül egy új, szabályozott hőmérsékletű tároló.

 

Együttműködve a logisztikai lánc résztvevőivel

Jelenlegi helyzetben az együttműködés elengedhetetlen, ezért az Air Franc-KLM kapcsolatba lépett a logisztikai lánc résztvevőivel, ideértve a szállítmányozókat, a teherfuvarozási vállalatokat, a konténerszállítókat, a repülőtereket, a logisztikai munkatársakat, a gyógyszeripari vállalatokat és az egészségügyi ellátással kapcsolatos intézményeket és hatóságokat – tette hozzá Adriaan den Heijer, az Air France-KLM Cargo ügyvezető alelnöke.

Kép forrása: Infostart