fbpx

A buborékfólia alternatívája

Írta: Transpack-2021/I. lapszám cikke - 2021 március 22.

Az e-kereskedelmi vásárlások gyakran ügyes buborékfóliába vagy hungarocelltengerbe csomagolva érkeznek. A fogyasztók vásárlásaik során egyre inkább tiltakoznak a műanyagok túlzott használata ellen. De hogyan helyettesíthetjük a műanyagot az e-kereskedelmi csomagolásban?

 

Környezetbarát alternatíva

Erre kínál megoldást a Pa-Hu, a csomagolástervezésben, tanácsadásban és logisztikában több mint 80 éves tapasztalattal rendelkező családi vállalkozás. Ezt a megoldást elasztikus kartonnak hívják, és Metsä Board anyagokból készül. Ez a műanyag csomagolások rugalmas helyettesítője” – mondja Sara Raikamo, a Pa-Hu vezérigazgatója.

„Tetszik a fogyasztóknak az anyag, mivel a csomagolással együtt újrahasznosítható. A márkatulajdonosok pedig dicsérik azt a stílusos és finom tapintási érzést, amit az anyag a megnyitáskor ad.”

Az elasztikus karton – amely kategóriájában világelső – a buborékfóliához hasonló alakíthatósággal rendelkezik, ami védi a termékeket szállítás közben. „A rugalmas kartonnal minden lehetséges alakzatot be lehet burkolni. A csomagolásba helyezett termék nem ér a doboz oldalaihoz. Legjobban olyan termékeknél működik, mint a kozmetikumok, a kiegészítők vagy a kisméretű elektronikai cikkek.” Az anyagra rá lehet nyomtatni a márka emblémáját, ezzel is támogatva a márka arculatát.

 

elasztikus karton
Jól illeszthető a napjaink környezetbarát trendjéhez az elasztikus karton.

 

Egyre többen igénylik a környezetbarát csomagolást

Sara Raikamo sokéves tapasztalattal rendelkezik a csomagolóiparban. Leírja, hogy a márkatulajdonosok körülbelül öt évvel ezelőtt kezdtek egyre gyakrabban követelni olyan kartonokat, amelyek tanúsított erdőkből származó rostokból készültek. Úgy látja, hogy a közelmúltban hasonló mértékben növekedett a műanyagot helyettesítő megoldások és a logisztika szén-dioxid-kibocsátásának csökkentése iránti igény. A tendenciát nemcsak gazdasági, hanem ökológiai szempontból is üdvözli.

„Magam is az interneten vásárolok, és ha a csomag kinyitásakor hungarocell darabok repülnek szerteszét az otthonomban, akkor úgy gondolom, erre jobb módszernek is kell léteznie.”

És most van is!

AZ ÖTLET HÁTTERE

Az eredeti ötlet a Better with Less – Design Challenge kapcsán jött létre. Iiro Numminen csomagolástervező a fenntartható buborékcsomagolás víziójával nyerte meg a versenyt, amikor a Pa-Hu-nál dolgozott. Ma a Metsä Board-nál tevékenykedik, mint Structural Packaging Designer.

 

Forrás: Metsä Board Magazine 2020
Fotó: Metsä Board
Fordította: LUPE Magazin