fbpx

Sör, csomagolás és migráció – fejben dől el?

Írta: Transpack-2022/IV. lapszám cikke - 2022 szeptember 24.

Sokszor előkerül a kérdés, hogy miért más a dobozos sör íze, mint az üveges változaté? Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök a Coloré magazinban nemrég cáfolta, hogy érzékszervileg megkülönböztethető lenne az üveges és a dobozos sör íze.

sör csomagolás

A szakember szerint az utóbbi fogyasztásakor érzett „fémes íz” csupán az elme által keltett érzékcsalódás. Ráadásul jogszabály írja elő, hogy a termék nem veheti át a csomagolás ízért – vagyis szaknyelven azt, hogy a csomagolóanyag nem léphet reakcióba a termékkel. Más kérdés persze, hogy a valóság mennyire kíváncsi a jogszabályra.

A Wessling Hungary Kft. kutatásai szerint a csomagolóanyagokról mikro méretű darabok jutnak át – szaknyelven migrálnak – hétköznapi helyzetekben is a termékbe. Például a kocsiban felhevülő az ásványvizes palackból, a mikróba nem való edényből, és így tovább. Ezek az anyagok kedvezőtlen hatással lehetnek az emberi szervezet belső elválasztású mirigyeire, hormonális működésére.