fbpx

Így biztonságosabb a gyógyszercsomagolás

Írta: Kohout Zoltán - 2019 november 01.

A GEFCO, a komplex ellátásilánc-megoldások globális vezetője az ArtiShock-kal partnerségben egy innovatív kiterjesztett valóság (augmented reality, AR) applikációt fejlesztett ki, amelynek segítségével fokozható az ellátási lánc termelékenysége. A „GEFCO Enterprise AR”-nek nevezett új megoldást a GEFCO a minőség-ellenőrzés javítására és a hideg lánc csomagolási folyamat esetében a teljesítmény növelése érdekében fogja alkalmazni, mivel itt a pontosság és hatékonyság a legfontosabb tényezők.

A GEFCO Enterprise AR, a GEFCO raktári dolgozói számára lehetővé teszi – a Microsoft HoloLens headset használatával –, hogy digitális információkhoz kapcsolódjanak, például felhasználói kézikönyvekhez és munkavégzési protokollokhoz férhessenek hozzá. Az alkalmazás egyedi fejlesztésű, annak érdekében, hogy javítsa a minőség-ellenőrzést és értékes időt takarítson meg a csomagolási folyamatban, különösen a kritikus gyógyszerek esetében.

Az alkalmazást az ArtiShockkal, a Hollandiában működő teljes körű AR szolgáltatást nyújtó partnervállalattal, kevesebb mint egy év alatt fejlesztették ki. A GEFCO Enterprise AR már túl van egy sikeres tesztprojekten, amelyet a cég schiphol-i raktárában végeztek. Több esetben a termelékenységet 50%-kal sikerült növelni, és számos közvetett előny is jelentkezett, mint például a munkavállalók betanítási idejének lerövidítése. A kísérleti időszakot a koncepció igazolása (POC, Proof of Concept) fázis követi, amely szakaszban a GEFCO az alkalmazást a globális hálózatában és üzletágaiban kívánja bevezetni, annak érdekében, hogy tovább vizsgálja a technológia felhasználásának lehetőségeit, hogy az iparágakon átívelően elősegítse a hatékonyságot és a minőségi kívánalmak érvényesülését a vásárlók számára, különös tekintettel az autóipari ügyfelekre.

Karin van den Brekel, a GEFCO élettudományi és egészségügyi vezetője szerint a kritikus, légi úton szállított gyógyszerek esetében speciális csomagolásra van szükség, amelyet az utasításoknak megfelelően szigorúan be kell tartani a termék sértetlensége érdekében. Cristian Vorstius Kruijff, az ArtiShock vezérigazgatója szerint a kiterjesztett valóság forradalmasítja azt, ahogy a környezetünkhöz viszonyulunk, és ahogy szakmai tevékenységeinket alakítjuk, és a technológia 5-10 éven belül árucikké válik.

A GEFCO-val közös projekt közvetett előnyei közt említette a növekvő munkavállalói elégedettséget és az új alkalmazottak gyors készségfejlesztésének lehetőségét.