fbpx

Papír ragasztószalag – pro és kontra

Írta: Csomor Zsolt - 2020 július 31.

A kérdésre, hogy a műanyag helyett válasszuk-e inkább a papír ragasztószalagot, számos paramétert érdemes figyelembe venni, melyek a becsomagolandó termékre, a csomagolás összességére és annak alapvető elvárásaira vonatkoznak, akár a környezettudatos gondolkodáshoz kapcsolódóan is.

 

 

A papír ragasztószalagoknak számos típusa létezik éppen úgy, ahogy műanyag társaiknak. Különbözhetnek az alap papír minőségében, anyagvastagságában, a ragasztóréteg vastagságában, típusában (például vízre aktivizálódó vagy öntapadós papír ragasztószalag), a ragasztószalag erősségében és így tovább.

Sajnos azonban egyelőre magas költségszintet képvisel az alapanyag gyártása ennél a terméktípusnál, olvasható a millerpack blog oldalán.

 

Pro…

A papaír ragasztószalag környezetbarát megoldás kisebb – és közepes súlyú kartondobozok zárására. Hulladékként a doboz kibontása után nem szükséges leválasztani a papírdobozról, egyben újrafelhasználható. Tökéletesen használható a környezettudatos csomagolás bevezetésének és kommunikálásának részeként, legfőképpen akkor ha azt 1-1 nyomat is segíti. Választható törtfehér és barna színben egyaránt. Egyidejűleg nyomtatható saját logóval és szlogennel. A nedvességre aktivizálódó ragasztóréteg kivitel akár fehér akár barna kivitelben rendkívül költséghatékony, s papírból készült dobozokon jól ragad.

 

…és kontra

A nagyobb mértékben költségérzékeny csomagolások esetén nem biztos, hogy tökéletes megoldást nyújt. Nehezebb, erősebb igénybevételnek kitett csomagolások esetén nagyobb mennyiségű használat előtt mindenképpen érdemes tesztelni. Nedvességre, párásodásra jelentősen intenzívebben reagál a műanyag társaihoz képest.

Kép forrása: millerpack