fbpx

K3 r100 csomagolási innováció

Írta: Czékus Mihály - 2024 január 03.

A Molkerei Forster tejipari vállalat az elsők között Svájcban alkalmazza a Greiner Packaging K3-as poharait, amelyek a hulladékgyűjtési folyamat során önállóan szeparálódnak. A fenntartható karton-műanyag kombinációkat a Lidl Svájc üzleteiben a Milbona saját márkanév alatt árulják.

Aki a tejtermékeket fenntarthatóan szeretné csomagolni, évek óta a karton-műanyag kombinációkat részesíti előnyben. A K3 csomagolást először a svájci Greiner Packaging Diepoldsau-ban gyártották több mint 40 évvel ezelőtt. Most a svájci piacra érkezik a legújabb K3 innováció, az önelválasztó K3 r100. Az innovatív csomagolást a Milbona márka natúr joghurtjaihoz használják, amelyeket a Forsterben gyártanak és töltenek.

A jövőben ezt a joghurtcsomagolást külön újrahasznosítási folyamatokban lehet majd újrahasznosítani. 

joghurt csomagolás
Önelválasztó K3 r100 típusú csomagolás

A K3 r100 csomagolási innováció most először teszi lehetővé a karton és a műanyag szétválasztását emberi beavatkozás nélkül.  Ha, valaki elfelejtené leválasztani a karton hüvelyt a pohárról, a két részt mechanikus nyomás hatására elválasztódik egymástól. A műanyag poharak és kartonhüvelyek felismerhetők, külön újrahasznosítási folyamatokhoz rendelhetők és ennek következtében újrahasznosíthatók. Mindaddig azonban, amíg ezt el nem érik, mindkét komponenst manuálisan kell szétválasztani és a megfelelő (helyi) ártalmatlanító rendszerbe betáplálni. 

A Greiner Packaging és a Forster cégek évek óta profitálnak a partnerségen alapuló együttműködésből, és számos innovációs lépést tudtak együtt kidolgozni. Erre a csomagolási innovációra való átállással a Greiner Packaging, a Molkerei Forster és a Lidl Switzerland ismét a fenntarthatóságra helyezi a hangsúlyt.