fbpx

Nehezen újrahasznosítható műanyagfeldolgozó épül

Írta: Szerkesztőség - 2023 december 04.

A 2014 óta működő, csomagolási műanyaghulladék újrahasznosításával foglakozó cég, a brit Impact Recycling üzemfejlesztésbe kezdett. A durhami új létesítményben, olyan, nehezen újrahasznosítható műanyagokat dolgoznak fel, amelyeket jellemzően élelmiszer-csomagolásoknál használnak.

A műanyaghulladékból előállított pellet megfelelő alapanyag új termékek előállításához

A Nestlé 7 millió angol font összeggel járult hozzá az Impact Recycling fejlesztési projektjébe. A Nestlé mellett még az Innovate UK támogatására is szükség volt a beruházáshoz, amely tervek szerint 2024 nyarának végén fog befejeződni.

Az alkalmazott, Impact Recycling által kifejlesztett technológia Baffled Oscillation Separation System (BOSS) névre hallgat. Rövid lényege, hogy csak vizet használ az anyagok sűrűség és felhajtóerő szerinti pontos osztályozására (a műanyagok sűrűségüktől függően vagy elsüllyednek vagy lebegnek). 

A telephely kapacitása 25 000 tonna ebből a műanyagból lesz. A hulladékból előállított pellet megfelelő alapanyag lesz az építőiparban és a mezőgazdaságban használt műanyag fóliák illetve szemeteszsákok készítésére.

Ezzel a támogatással a Nestlé bizonyította megingathatatlan elkötelezettségét az innováció és a műanyag csomagolások fenntartható megoldásai iránt.

A Nestlé elkötelezett abban is, hogy az általuk használt csomagolóanyagok többszörös életet éljenek és ne kerüljenek hulladékként a szemétlerakókba. Az ehhez hasonló innovatív technológiák támogatása csak egy a sok lépés közül, amelyet e cél elérése felé tesznek.

Czékus Mihály