fbpx

Kisokos segít eligazodni a műanyagok útvesztőjében

Írta: Csomor Zsolt - 2021 augusztus 22.

A Danone Magyarország Kft. és a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége (KSZGYSZ) összefogásának eredményeként megszületett Műanyag kisokos, amelynek célja mindenki számára könnyen érthető tájékoztatást nyújtani a hazai piacon jelenlévő műanyagfajtákról, újrahasznosítási lehetőségeikről.

 

Amit lehet, hagyjunk a körforgásban

A Danone a „One Planet. One Health” jövőképével összhangban elkötelezett a hazai fenntartható környezet hosszú távú megőrzése iránt. A hulladék kérdésköre a fenntarthatóságnak nagyon fontos része, hiszen nem mindegy, mennyi természetes erőforrást használunk fel, és mennyi – már kevésbé természetes – anyagot helyezünk el hulladék formájában a lerakókban.

 

ábra palack papír ismertető
Kép forrása: Danone

 

Hazánkban évente összesen 16–19 millió tonna hulladék képződik, amiből mintegy 3,5–3,7 millió tonnát tesz ki a háztartási hulladékolvasható a Danone és a KSZGYSZ közleményében. A háztartási szilárd hulladék 12–15%-a műanyag, amelynek nagy részét a csomagolási hulladék teszi ki. A Műanyag kisokos segít abban, hogy mindenki számára felismerhetők legyenek azok a műanyag fajták, amelyek megfelelnek az újrahasznosíthatósági követelményeknek. A teljes kép megértéséhez érdemes megismerni a főbb fogalmakat és trendeket is, ezért a Műanyag kisokos áttekintést nyújt a fenntarthatóságról, az ökolábnyomról és a hazai csomagolási hulladék helyzetéről is. A kisokos végén pedig a műanyagfajták részletes ismertetése található – beleértve azt is, hogy melyikkel mi a teendő.