ECO Bowl, a friss ételek tárolására szolgáló innovatív csomagolás

Írta: Kalmár Nárcisz - 2020 június 17.

Ahogy a fogyasztók számára is egyre fontosabb a fenntarthatóság, úgy a márkáknak és a vállalatoknak is egyre inkább meg kell felelniük az értékekre fókuszáló vásárlói elvárásoknak. Hiszen azok a termékek kerülnek előnybe, amelyeknek kisebb a környezetre gyakorolt káros hatásuk.

 

A DS Smith és a MULTIVAC fenntartható megoldások után kutatva összefogott, hogy megtervezzék és megalkossák az ECO Bowl-t, mely egy innovatív, védőgázas, hullámpapír alapú, friss ételek csomagolására alkalmas megoldás. A DS Smith és a MULTIVAC stratégiai partnerséget alakított ki annak érdekében, hogy Európa-szerte biztosítsák a széleskörű bevezetés hátterét élelmiszeripari és kereskedelmi partnereik részére. Az ECO Bowl teljes mértékben újrahasznosítható hullámpapírból készült tálca, melynek belső oldalát vékony fólia borítja, lezárására műanyag fedőfólia szolgál. Az ECO Bowl a hagyományos műanyag tálcákhoz képest 85%-kal kevesebb műanyagot tartalmaz.

Résen vannak a fogyasztók

Az európai fogyasztók körében az elmúlt öt évben megkétszereződött azok száma, akik tudatosan kerülik a fölösleges csomagolást és szelektíven gyűjtik a hulladékot, valamint kulcsfontosságúnak tartják az újrahasznosítást. Az ECO Bowl tálcák műanyag rétege és fedőfóliája egyszerűen eltávolítható, ezáltal a hullámkarton tálca 100%-ban újrahasznosítható. A gyártó vállalatok részére az ECO Bowl-ra történő átállás egyszerű és hatékony, a megoldás illeszkedik a MULTIVAC hőformázó csomagológépekhez valamint lezáró rendszerekhez. A friss élelmiszerek esetében azonos, vagy még hosszabb eltarthatóságot biztosít a termék számára, mint a hagyományos védőgázas csomagolási megoldások.

Az ECO Bowl széleskörű bevezetését alapos piaci tesztelés előzte meg, mely a németországi székhelyű amidori cég bevonásával történt. Ők a próbát követően, 2019. év végén sikeresen áttértek az ECO Bowl használatára.

 

Környezettudatos innováció

Az ECO Bowl piacra dobása kapcsán Marc Chiron, a DS Smith Packaging Értékesítési, Marketing és Innovációs igazgatója elmondta: Nagyon örülünk az amidori sikereinek, melyet az ECO Bowl bevezetése óta értek el. Mindez jól példázza, hogy az innovatív, új generációs csomagolási megoldásainkkal jelentős előnyt szerezhetnek partnereink, ha úgy döntenek, hogy beépítik azokat ellátási láncukba. Az ECO Bowl innovációjába fektetett erőfeszítéseinkkel segítjük, hogy környezettudatos, fenntartható termékcsomagolás kerüljön a szupermarketek polcaira. A MULTIVAC együttműködésével pedig elkötelezettek vagyunk a fenntartható gazdaság nagyobb léptékű előmozdításában.

 Bern Lasslop, a MULTIVAC Partner Products & Consumables alelnöke leszögezte: Folyamatosan olyan innovatív megoldásokon és csomagolási koncepciókon dolgozunk, amelyek csökkenthetik a csomagoláshoz felhasznált alapanyagok mennyiségét, és megfelelnek a jelenlegi elvárásoknak az erőforrás-hatékonyság és újrahasznosíthatóság szempontjából. Az ECO Bowl egy újabb megvalósult példája ezeknek az erőfeszítéseknek.