fbpx

Fólia: járványban is van megoldás a vírusmentes felületre

Írta: Kohout Zoltán - 2021 április 29.

Bármilyen hihetetlenül hangozzék is elsőre, van olyan fóliakezelési technológia, amely élethosszig tartó védelmet kínál – csak az elhibázott takarítás vagy a fizikai kopás az „ellenfél”.

A baktériumok és vírusok 99,99 százalékát elpusztítja a felületén a Tepede cégcsoport hazai vállalata által forgalmazott TouchShield fólia. Akár például szalmonella, e-coli baktériumok, herpesz-, SARS-2 vagy akár Covid-19 vírusokról van szó, a cég állítása szerint az ezzel bevont tárgyak, felületek egészen addig megőrzik a biokémiai stabilitásukat, amíg mechanikailag épek maradnak.

 

iroda

 

Endrédi Dávid szerint az ezüst-ionnal bevont fólia akár élethosszig tartóan is képes a kórokozók elleni védelmet biztosítani. – Ennek a felületkezelésnek a cseréjére csak abban az esetben van szükség, ha egyszerűen fizikailag elkopik a fólia a használat miatt. Nyilván más a használati intenzitás egy ritkán használt kerti asztalon, mint egy íróasztalon folyamatosan csúsztatott egér alatt, vagyis az elhasználódás idejétől függ, hogy 0,5-3 éven belül mikor válik indokolttá új bevonat. A másik eset, ha nem előírás szerűen, száraz vagy sima, vizes ronggyal tisztítják a fóliát, ugyanis a kémiai tisztító- és oldószerek természetesen csökkentik a vírusok elleni védelem hatékonyságát – teszi hozzá a hazai cég ügyvezető igazgatója.

A speciális vírusvédelmet biztosító fólia így jól alkalmazható olyan felületeken, amelyeknél most, a járványos időszakban különösen indokolt a védelem: üveg, fém, műanyag felületekre, érintő kijelzőkre, bútorokra, nyílászárókra és kilincseikre, kapaszkodókra-fogódzókra, különösen pedig kereskedelmi vagy vendéglátóipari egységek pultjaira.