Logisztika és CO2: csak közösen nyerhetünk

Írta: Kohout Zoltán - 2021 április 29.

Nemhogy egy vállalat, de még egy ország sem képes egyedül átütő eredményt elérni a károsanyag-kibocsátás terén: egész ellátási láncok és nemzetek együttműködésére van szükség – hangzott el az Ökoindustria szakkiállítás és vásár szerdai online a Zöld mobilitás és Lean&Green konferenciáján.

 

ökoindustria Transpack

 

Jó adottságokkal

A logisztika jelenti a digitalizáció és a fenntarthatósági törekvések, a karbonmentesség egyik fő terepét, s hazánk jó eredményeket érhet el az iparág Lean&Green teljesítménye terén – mondta a konferencián Dr. Chikán Attila. Az akadémikus, egyetemi tanár, az MLBKT elnöke szerint hazánk kedvező adottságai jó alapot nyújtanak arra, hogy ezen a területen is jó eredmények szülessenek, ugyanakkor hangsúlyozta: fontos összekapcsolni a hatékonysági, költségcsökkentési törekvéseket a fenntarthatósági célokkal.

 

Mérni, beavatkozni az egész láncon

Izgalmas, rövid, de átfogó szemléletű előadásában a GS1 Magyarország Nonprofit Zrt. igazgatósági tagja arról beszélt, hogy a hatékonyság, a tágabb értelemben vett biztonság és a szabványosítás az utóbbi 50 évben folyamatosan kiemelt kérdéskör a gyártás és a logisztika minden területén. Kétszeri Dávid kiemelte azonban, hogy a fenntarthatóság, mint új szempont megjelenésével új feladatok is fontossá váltak. A CO2-kibocsátás szempontjából a legfontosabbként említette a kibocsátásmérés, a pontos és programszerűen végzett beavatkozás, illetve az eredményként elért csökkenés újabb mérésének hárompontos ütemezését. – Nem elég tehát egy vállalat valamely pontján elhatározni a kibocsátáscsökkentést, hanem azt az egész vállalatra vonatkozóan kell mérni és végrehajtani. Ugyanilyen fontos a következő szint: az egész gyártási lánc elemzése, mérése és szükség esetén átszervezése annak érdekében, hogy az emisszió érdemben csökkenjen. Egy cég önmagában nem elég, hiába ér el eredményeket, ha az ellátási lánc többi szereplője nem része a programnak – hangoztatta a szakember. Kétszeri Dávid arra biztatta az Ökoindustria résztvevőit, hogy az expón keressék a továbblépés lehetőségeit, saját vállalkozásaikban és/vagy a teljes láncban fedezzék fel, hol tehetnének még többet a kibocsátáscsökkentésért. Úgy fogalmazott: csak közösen nyerhetünk ebben a küzdelemben.

 

ökoindustria
(Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán)

 

Nemzetközi együttműködés, hazai platform

Mindehhez csatlakozva Krázli Zoltán, a GS1 szektormenedzsment-igazgatója megerősítette Chikán Attila üzenetét: a Lean&Green trendnek mindkét eleme külön, de együtt is eredményezhet profitabilitást, hatékonyságot és környezeti előnyöket. Visszautalt a mérések fontosságára annak érdekében, hogy a logisztikai folyamatok során ne csak elérjék, hanem ki is tudják mutatni a CO2-csökkentés tényét. Emellett hangsúlyozta: a mérésekből eredő tudás, majd az azokból következő beavatkozások, folyamatjavítások olyan közös tapasztalati, ismereti tőkét jelentenek, amit fontos megosztani az iparág minél több szereplőjével. – A Lean&Green 13 európai országban közös platformon már megvalósul, de ez önmagában még nem elég. Ahogyan nem elég a gyártási, logisztikai lánc egy-egy eleménél, cégénél törekedni, úgy nem elég az egyes országok szintjén eredményeket elérni. Csak az egész lánc, az egész térség és az egész világ együttműködése révén lesz érdemi előrelépés a CO2-kibocsátás terén – hangsúlyozta Krázli Zoltán. A GS1 Magyarország ezért az MLBKT-val és Hollandia Magyarországi Nagykövetségével együtt támogatja és szorgalmazza olyan vállalati-ipari közösség létrehozását itthon, amely a mérések és eredmények tapasztalatait, mintáit alkalmazza. Mindez a szakember szerint nemcsak gazdasági, hanem például akár brandérték-növekedési előnyökkel jár az együttműködésben résztvevők számára.