fbpx

A visszaváltható csomagolásban rejlő lehetőségek

Írta: Czékus Mihály - 2024 január 03.

Az Ellen MacArthur Alapítvány friss tanulmányában rávilágít a visszaváltható csomagolásban rejlő lehetőségekre a műanyagválság kezelésének vonatkozásában.

Ez az átfogó kutatás alátámasztja az újrafelhasználható műanyag csomagolások különféle fogyasztási cikkek kategóriáiban történő alkalmazásának környezeti előnyeit. Iparágakban együttműködve és nagy volumenben működtetve a visszaváltható csomagolás az egyszer használatos csomagolás fenntartható alternatívájaként jelenik meg. A tanulmány több mint 60 vezető szervezet, köztük az Európai Beruházási Bank, a nemzeti kormányok, multinacionális vállalatok, (mint pl. a Danone, a Nestlé, a PepsiCo, a The Coca-Cola Company és a Unilever) együttműködésének eredménye. 

A visszaváltható csomagolás teljes környezeti előnyeinek kibontakoztatása érdekében, miközben biztosítja annak gazdasági életképességét, ez a tanulmány három kulcsfontosságú teljesítménymutató tényezőt határozott meg, amelyek közvetlen hatással vannak a fenntarthatóságra.

Méret és megosztott infrastruktúra: A környezeti előnyök keresésének sarkalatos szempontja az infrastruktúra megosztása olyan tevékenységekhez, mint a gyűjtés, válogatás, takarítás és szállítás. Ezáltal méretgazdaságosság érhető el, ami jelentősen csökkenti az erőforrás-felhasználást. 

Csomagolás szabványosítása és összevonása: A tanulmány hangsúlyozza a csomagolás szabványosításának fontosságát bizonyos termékkategóriák esetében a fenntarthatóság fokozása érdekében. A szabványosítás leegyszerűsíti a válogatási, tisztítási és tárolási folyamatokat, csökkentve az általános erőforrás-kihasználást. Ezenkívül a csomagolási erőforrások összevonása drámaian csökkenti a szállítási távolságokat, ami csökkenti a kibocsátást és a költségmegtakarítást. 

Magas megtérülési arány: A környezeti hatás maximalizálása érdekében a vállalatoknak a megtérülés ösztönzésére és a zökkenőmentes ügyfélélmény biztosítására kell összpontosítaniuk. A magas megtérülési arány elérése elengedhetetlen a fenntartható üzleti modellek virágzásához. A magas megtérülési ráták megvalósításában és fenntartásában a legfontosabb az összes érdekelt fél közötti hatékony együttműködés. 

Összefoglalva, az „Unlocking a Reuse Revolution” című tanulmány rávilágít a visszaváltható csomagolásban rejlő lehetőségekre a fenntartható jövő megteremtésében. Az iparági vezetők együttműködésével és az újrahasználatra irányuló politikák támogatásával az újrafelhasználás jelentős növekedésének lehetősége nagymértékben csökkentheti a műanyagszennyezést és annak környezeti hatását.