fbpx

Január 1-től indul az új betétdíjas rendszer

Írta: Szerkesztőség - 2023 december 08.

Az új magyar hulladékgyűjtési szabályozás január elsején fog életbe lépni. Hivatalos nevén, a belföldön forgalomba hozott visszaváltási díjas termékek kötelező visszaváltási rendszere (nemzetközi megnevezéssel) a DRS, azaz Deposit Refund System. Ennek megfelelően kötelezően ötven forint betétdíjat kell felszámolniuk a gyártóknak az egyszer használatos italosüvegekre.

Ugyan a visszaváltás hivatalosan január 1-jétől működik, a gyártóknak július 1-jéig adtak haladékot, hogy átálljanak az új rendszerre, és az italaikat a betétdíjas csomagolásokban kezdjék árulni. Így júliusig még olyan italokkal is találkozhatunk, amelyekre nem kell betétdíjat fizetni.

A visszaváltási rendszert a Mol Nyrt. által létrehozott MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. fogja működtetni. A közelmúltban bemutatásra kerültek az üvegvisszaváltó automaták prototípusai.

pet palack
Kép forrása: P1life.hu

Nem minden csomagolás lesz betétdíjas. A betétdíj csak a száz milliliter és a három liter közötti űrtartalmú, fém, műanyag vagy üveg csomagolásokra vonatkozik. Vannak kivételek is, ilyennek számítanak például a tejalapú termékek (köztük a tej), valamint a nem egyszer használatos, úgynevezett többutas csomagolások is. Vagyis azok az üvegek, amelyeket használat után újra tud tölteni a gyártó. Ide tartoznak például egyes italos-, és borosüvegek. Ezek esetében a gyártó határozhatja meg a betétdíj mértékét (vagyis mindkét irányban eltérhet az 50 forinttól). Az említett többutas csomagolások nem lesznek automatában visszaválthatók.

A betétdíjas termékek megkülönböztethetőségét a csomagoláson külön logó jelzi majd, külön az egyszer használatos és a többutas üvegeket is. Az új rendszer kapcsán szükséges lesz elengedni a szelektívgyűjtéssel kapcsolatos berögződéseket. Konkrétan ez azt jelenti, hogy már nem szabad összegyűrni ezeket a csomagolásokat, mert az automata sérültnek minősíti őket és nem jár értük betétdíj.

A visszaváltható üvegeket az automatába helyezők három opció közül választhatnak, a betétdíj vonatkozásában:

  1. Az automatának helyet adó boltban levásárolható ajándékutalvány kérhető.
  2. Felajánlható jótékonysági célokra.
  3. Egy letölthető applikáció segítségével a saját bankszámlára utalható a betétdíj összege.

A jogszabály alapján minden 400 négyzetméternél nagyobb üzletbe, és 1000 főnél népesebb településre kötelezővé válik ilyen automata telepítése. 

A MOHU számára két külföldi cég fogja gyártani a visszaváltó-automatákat. Habár január elsejétől már működik a visszaváltási rendszer, de a gyártók hivatalosan július elsejéig még a nem betétdíjas csomagolásokat is forgalomba hozhatják.

Ez a gyakorlatban azt jelentheti, hogy a legtöbb italnál csak július 1. után kerülnek forgalomba a betétdíjas változatok. A MOHU közlése szerint a jövő év júliusáig 3-6 ezer automatát fognak kihelyezni országszerte.

Az EU szabályozás előírja, hogy 2029-re 90%-nak kell lennie a PET-palackok visszagyűjtési arányának.

Czékus Mihály