fbpx

Készen áll, hogy magasabb szintre emelje gyártását?

Írta: Szerkesztőség - 2019 április 18.

Az elmúlt néhány évben a feldolgozóiparban egyre nagyobb érdeklődés volt tapasztalható a magassági szinteket áthidaló szállítórendszerek iránt. A növekvő igényt a gyártósorok hatékonyságának növelése, valamint a korlátozottan rendelkezésre álló gyártóterület maximális kihasználása táplálta. Az idetartozó megoldásoknak azonban költséghatékonynak és a termékek, valamint a környezet vonatkozásában is kíméletesnek kell lenniük. Jelen cikkben az emelési megoldások a feldolgozóipar gyártási folyamataira kifejtett optimalizációs hatásait ismertetjük.

Ne habozzon – emelje fel a gyártást a padlóról!

A feldolgozóiparban gyakran merül fel az igény arra, hogy gyártóterületet szabadítsanak fel és a gyártást elmozdítsák a padlószintről. Ezt úgy tehetjük meg, ha olyan – a magassági szinteket áthidaló – megoldást használunk, amelyek alacsony szintről magasra képesek szállítani a terméket. Ezek a megoldások jellemzően a feldolgozóipar minden ágazatában alkalmazhatók. Nem ideálisak azonban nehéz termékek kezelésére, ezért a rendszereket gyakran olyan iparágakban használják, mint a gyorsan mozgó fogyasztási cikkek (FMCG), az egészségügy és a gyógyszeripar, amelyekben jellemzően könnyebb termékeket kell mozgatni.

Ezeknek a megoldásoknak a fő célja a gyártósor hatékonyságának növelése, vagy éppen a gyártási folyamat egyenletes működésének biztosítása leállások és/vagy megszakítások nélkül. Az FMCG iparágban például növekvő igény mutatkozik a termékek felemelésére és a magas vezetésű szállítószalagok használatára, hogy a munkatársak elég hellyel rendelkezzenek az anyagok tárolásához és a berendezés működtetéséhez.

Rugalmas, különböző méretű termékeket kezelni képes megoldások

Az ilyen típusú megoldások kiválasztásánál számos tényezőt figyelembe kell venni, például a rendelkezésre álló hely méretét, a büdzsé nagyságát és a megoldás komplexitását. Egy másik fontos tényező maga a termék, vagy termékek, amiket mozgatni, emelni kell. A legtöbb emelési megoldás rugalmas és különböző méretű termékeket is képes kezelni.

Gyártósori hatékonyság és egyenletes gyártási folyamat alacsony termékkárosodás mellett

A termékek károsodásának elkerülése érdekében az emelőszerkezeteket ellenőrzött módon kell kiválasztani, legyártani és telepíteni. Fontos ezért a termékskálához legmegfelelőbb rendszer kiválasztása. Az ideális megoldás egyik legfontosabb kritériuma a finomabb termékkezelés lehetővé tétele. Az emelőrendszereket ezért úgy alakították ki, hogy a termékekkel egyáltalán ne érintkezzenek. A megoldások hozzájárulnak a termelési folyamat egyenletességéhez és gyakran nagy sebességgel is működtethetők. Ezenkívül gyakran kis teljesítményű motorok hajtják a rendszereket, így a termékek szállításához használt tényleges energia viszonylag alacsony szinten tartható.

Spirálok, emelőrendszerek, fogazott szíjas és felhordó szállítószalagok

A feldolgozóipar számára a magassági szinteket áthidalására számos különböző megoldás áll rendelkezésre, például spirálok, emelőrendszerek, valamint fogazott szíjas és felhordó szállítószalagok. Az egyik leggyakoribb megoldás a spirál emelőrendszer, amely költséghatékony, energiatakarékos és nagy sebességen is működtethető, ezenkívül zavartalan, egyenletes gyártási folyamatot tesz lehetővé. A fogazott szíjas és a felhordó szállítószalagok kevésbé költséghatékony rendszerek, de a felhordó konvejor általában nagyobb kapacitással rendelkezik, és szükség esetén gyártásközi pufferként is működhet. A fogazott szíjas szállítószalag a terméket kétoldali gyengéd szorítással emeli meg, kissé nagyobb alapterületet igényel és nagyon magasra építhető. A legkevésbé gyakran használt alternatíva a liftrendszer. Ennek működési elve nagyban megegyezik a normál felvonókkal és olyan munkafolyamathoz kapcsolódik, ahol a termékeket el kell juttatni a liftbe a ciklus megindítása előtt. Ezért jellemzően a többi megoldáshoz képest alacsonyabb sebességgel működtethető, a spirál emelőrendszernél azonban gyakran nehezebb termékek kezelésére is képes.

A FlexLink költséghatékony és innovatív emelési megoldásokat kínál

A feldolgozóiparban folyamatosan fejlődnek a magassági szinteket áthidaló rendszerek. A FlexLink számára kulcsfontosságú, hogy a fejlesztés élvonalában maradjon és folyamatosan keresse az új és innovatív megoldásokat a termékpalettánk bővítéséhez. Különböző anyagokat tesztelünk például a súrlódás csökkentése érdekében, valamint olyan megoldásokat fejlesztünk ki, amelyek még költséghatékonyabbá teszik azokat. Jelenleg is emelési megoldások széles skálájával rendelkezünk, ezenkívül Ügyfeleinkkel közösen új, személyre szabott megoldásokat is kidolgozunk. Végtelen számú lehetőség és út áll előttünk a feldolgozóipar optimalizálásához és az utakon új és meglévő Ügyfeleinkkel együtt szeretnénk elindulni.

Kompaktabb megoldás a piacon elérhető többi terméktől

Jó példa erre a FlexLink Compact spirál szállítópálya, amely 40%-kal kisebb alapterületen telepíthető, mint a piacon leggyakrabban használt egyéb megoldások, így a gyártóterületen további értékes négyzetméterek szabadíthatók fel.

A legkompaktabb emelési megoldásunkat górcső alá véve azt láthatjuk, hogy a kompakt spirál a termékek akár 2,3 méter magasra történő emelésével és leengedésével lehetővé teszi a gyártóterület kapacitásának maximalizálását. A spirál termékek és tálcák széles skáláját képes szállítani az egyedi csomagoktól a papucsokig és dobozokig.

A spirál egy súrlódó-kapcsolatú felső lánccal és egy alacsony súrlódású, ultra ellenálló és masszív csúszósínnel rendelkezik. A Compact spirálrendszer folyamatos, biztonságos és kíméletes termékkezelést biztosít megnövelt áteresztőképesség mellett. A standardizált megoldást alacsony működési költség és magas, a meghibásodások között átlagosan eltelt idő jellemzi.

Rendkívül széleskörűen alkalmazható

A standardizált spirál 585 mm átmérőjű kis alapterületével zökkenőmentesen integrálható egy meglévő gyártósorhoz. A FlexLink Design Tool használatával a rendszer könnyedén csatlakoztatható bármely meglévő, vagy teljesen új gyártósorhoz.

A spirál többféle konfigurációban érhető el mind a be- mind a kilépő oldalon, így széles körben adaptálható a gyártósor paramétereihez. Ez a standardizált FlexLink termék folyamatos termékáramlást tesz lehetővé, megszünteti a leállásokból fakadó veszteségeket és néhány órán belül telepíthető.

Szeretne többet megtudni a kompakt spirál szállítópályáról, vagy a FlexLink bármely más emelési megoldásáról?

További információért kérem, hívja a FlexLinket a +36 20 666 7008-as telefonszámon, vagy írjon nekünk az [email protected] e-mail címre.

További információ (angol nyelven): Elevating Conveyors
Letölthető termék leírás (angol nyelven): Compact Spiral Elevator X85 pdf