fbpx

Napelemparkkal látja el a Cerbona gyára teljes áramigényét

Írta: Szerkesztőség - 2021 június 02.

A hazai élelmiszeriparban egyedülálló módon, a Cerbona saját napelemparkot épített Újhartyánban, amely mostanra a 9680 napelemmel bőségesen megtermelte a székesfehérvári üzemének teljes éves áramfelhasználását. A vállalat csomagolóanyag felhasználásában is nagy lépésre készül.

 

Gyárától 100 kilométerre építette fel

A Cerbona Élelmiszergyártó Kft. azt a célt tűzte ki maga elé, hogy egész működésében, termékei gyártásban minél jobban érvényre juttassa a klímavédelmi és fenntarthatósági szempontokat.

 

Napelempark

 

Ennek érdekében a két legfontosabb területen, az energia- és a csomaglóanyag-felhasználásban fejlesztéseket valósított és valósít meg, amelyekkel más gyártóknak is ösztönzést adhat – mondta Mészáros Tamás ügyvezető igazgató.

A Cerbona Solar Park felépítése egyedülálló a hazai feldolgozóiparban, hiszen a gyártók napelemtelepítései jellemzően a telephelyükre korlátozódnak, ezért legfeljebb a gyártáshoz felhasznált árammennyiség egy részének megtermelésére alkalmasak. A Cerbona ennél sokkal nagyobb lépést akart tenni a megújulóenergia-használatban, ezért székesfehérvári gyárától 100 kilométerre, Újhartyán mellett építette fel a 9680 napelemből álló saját Solar Parkját.

 

Napelempark

 

Ezzel akkora energiakapacitást hozott létre, ami lényegesen több áram termelésére képes, mint amennyit a gyárában felhasznál. A Cerbona évi 2,4 millió kilowattóra áramfelhasználásának a másfélszeresét, 3,6 millió kilowattóra energiát termelt a Solar Park az üzembe helyezés óta eltelt egy év alatt.

Már tesztelési fázisban a környezetbarát csomagolóanyag

A Cerbona nemcsak gyártásának karbonlábnyomát csökkentette jelentős mértékben, hanem a fenntarthatóság másik kiemelten fontos területén, a csomagolóanyag felhasználásban is ehhez hasonló nagy ugrásra készül. Az élelmiszeriparban az eddig használt csomagolóanyagok kiváltása nem egyszerű feladat, hiszen csak olyan megoldást választhatnak a gyártók, ami megfelel a szigorú élelmiszerbiztonsági előírásoknak. A Cerbona teljes fólia csomagolóanyag felhasználásának már 2020-ban is több mint a fele újrahasznosítható műanyag volt: ezt az arányt 90 százalékra kívánja növelni.

Az ambiciózus tervek megvalósításához szükséges fejlesztések már a célegyenesben vannak. Ennek eredményeként a csomagolóanyag-gyártókkal és a nyomdákkal együttműködve újabb termékcsoportoknál, elsősorban a müzliszeleteknél vezetnek be hamarosan nagyobb újrahasznosítási arányt lehetővé tevő megoldásokat. Az új csomagolóanyagok tesztelése már folyik, és az élelmiszerbiztonsági okokból szükséges próbatárolások után a boltokba kerülhetnek a termékek – olvasható a Világgazdaság oldalán.

 

Képek forrása: Cerbona Solar Park

Összeállította: Csomor Zsolt