fbpx

Elismerték az egyetemi hallgató újragondolt csomagolását – Varga Dorina

Írta: Transpack-2023/V. lapszám cikke - 2023 október 25.

A Soproni Egyetem tervezőgrafika szakos hallgatójaként a gyermekeknek szánt aszfaltkréta csomagolást terveztem újra. A HUNGAROPACK Student Csomagolástervezési Diákversenyen a munkámat az ÖKO-Pannon Nonprofit Kft. különdíjjal jutalmazta.

Az alkotás mindig is az életem részét képezte

Dunaújvárosban, panelházas övezetben nőttem fel, ami valljuk be, nem a legkreatívabb környezet. Már általános iskolában rajz tagozatos osztályban tanultam, amit nagyon szerettem, és eldöntöttem, hogy felnőttként alkotással foglalkozok.

A bodajki Hang-Szín-Tér Szakgimnáziumba jelentkeztem, ahol családias légkörben és remek barátok társaságában sajátíthattam el egyebek mellett a különféle programok ismeretét. Hálás vagyok azért, hogy gyönyörű környezetben, egy kis városkában tanulhattam, ahol a gyakori túráink során felfedezhettük a környező dombvidéket, erdőket és a Bodajki-tavat. Az ötödik évben megszereztem a grafikus képesítésemet, amikor is még nem éreztem elég magabiztosnak magam a szakmámban, ezért felvételiztem a Soproni Egyetem tervezőgrafika szakára.

Ennél a választásnál is sokat számított, hogy Sopron is csodaszép helyen fekszik, és itt is rengeteg lehetőség nyílik túrázásra és a természetben való barangolásra. Az első két év szinte elrepült, de ez idő alatt rengeteg tapasztalatot gyűjtöttem. Sok színes és hasznos feladatot vittünk végig a félévek során mind csomagolás, mind pedig tipográfiai területen. Valós feladatokkal foglalkoztunk, a piacra terveztünk, valódi konzultációkkal egybekötve. Úgy érzem, hogy az egyetem elvégzése után már készen állok arra, hogy belépjek a munka világába. Szeretnék a szakmában elhelyezkedni, és még rengeteg, az aszfaltkrétáéhoz hasonló csomagolást áttervezni, megújítani.

Az alkotás öröme mindenkié

Fontosnak tartom, hogy a gyerekeknek igényes és szép csomagolásban adjuk át a különféle alkotóeszközöket, emellett szükségük van inspirációra és biztatásra is. Ebben a szellemben készítettem el a krétacsomagolásomat is, amely színes, vidám és inspiráló.

A kréta nyomát idéző betűtípussal és a hozzá illő vidám színekkel terveztem meg a címkéjét is. A csomagolás anyagát környezetbarát szemlélettel, egyszerű hullámkarton papírból álmodtam meg, mivel a forgalomban lévőkkel ellentétben ez kicsit strapabíróbb. Felületében matt csomagolást szerettem volna létrehozni, hogy ezzel is kevesebb műanyagot kelljen felhasználni a készítése során. A füleknek köszönhetően pedig könnyen hordozhatóvá vált. A belsejében távtartók találhatók, hogy a kréták ne törhessenek el a nagy móka hevében.

Színes, vidám és inspiráló csomagolás

A konzulens tanárom, Rosta Péter sokat segített mind az ötletelésben, mind pedig a dizájn kialakításában. Összességében nagyon elégedett vagyok az így elkészült csomagolással. Úgy érzem, hogy piacképes terméket sikerült alkotnom, amit ráadásul még egy különdíjjal is értékeltek.

Kihívásokban gazdag – ezért is szeretem a csomagolástervezést

Újragondolni egy csomagolást, ami előtte csicsás, esetleg igénytelen vagy szabályosan ronda volt, az inspiráló számomra. Nagy sikerélmény számomra, ha elkészülök egy csomagolástervvel, amivel nemcsak én, de a csoporttársaim és Rosta Péter tanár úr is elégedett.

A vadászlakoma termékcsalád csomagolástervei

Tipográfiai kérdésekben pedig sokszor Szarka Judit Gabriella tanárnő által megtanult szabályokat és programismereti fortélyokat idézem fel és hasznosítom. A negyedik félévben a vadászlakoma készlet újratervezését is megkaptuk feladatként, ami az egyik kedvencem volt – egészen elegáns, foltokkal díszített erdő inspirálta matricákat és dobozt terveztem. Különleges termékválogatásról van szó, mivel szarvasgombából készültek. A zöld és a szürkésbarna lett a két alapszín. A doboz is izgalmas összeállítást tartalmaz, hiszen van benne szarvasgombás caspacco, pesto és olíva olaj, amit kiegészít egy pálinka is. Utóbbi természetesen nem szarvasgombás, hanem barackos, de azt is sikerült beilleszteni a csomagolás összhangjába. Más színekkel, de hasonló grafikai elemekkel szépen illeszkedik a doboz dizájnjába. A csomagolástervezés kihívásokkal teli komplex folyamat, amelynek a jövőben is aktív részesévé szeretnék válni.

Rosta Péter, Szarka Judit Soproni Egyetem